Philippe Muyters wil Nederlands als voorwaarde voor nieuw nationaal stadion

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) © BELGA

Volgens minister Philippe Muyters (N-VA) is het gebruik van het Nederlands een ‘belangrijke randvoorwaarde’ voor een nieuw stadion op de Heizel. Of dat stadion er ook komt, daar is hij niet zeker van.

Vlaams minister van Sport en Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) vindt dat de omwonenden al van bij het begin moeten betrokken worden bij de plannen voor de bouw van een nieuw nationaal stadion op parking C van de Heizel, op het grondgebied van de gemeente Grimbergen. Dat zei hij op Terzake (Canvas). Hoe vroeger omwonenden bij de plannen betrokken zijn, hoe kleiner het risico dat de mensen naar de rechter stappen tegen de plannen, zei Muyters.

Nederlandstalig karakter in gevaar

De Brusselse en Vlaamse regering raakten het woensdag eens over het nieuw stadion, nodig met het oog op de kandidatuurstelling van Brussel als speelstad voor het EK Voetbal in 2020. Bij de bouw van het nieuwe voetbalstadion gaat de voorkeur naar een stadion met atletiekpiste. Vlaams Belang kondigde al aan dat het samen met de buurtbewoners juridische stappen zal zetten. Volgens de partij zal het stadion daar zorgen voor verkeers- en andere overlast en komt het Nederlandstalige karakter van de gemeente in gevaar.

Minister Muyters hamert op het belang van een draagvlak “ter plaatse” en wil omwonenden snel bij de plannen betrekken. “Dan kan het gebeuren dat je voorwaarden koppelt, bijvoorbeeld rond het gebruik van het Nederlands.”

Niet in te schatten opf stadion er komt

Muyters noemt het belangrijk dat er voetbalstadions komen in Vlaanderen. Hij vindt het een goede zaak dat het om een multifunctioneel stadion zou gaan, met piste. Of het project er tegen 2020 daadwerkelijk komt, valt volgens de minister moeilijk in te schatten. “We beseffen dat de procedures moeilijk zijn. Maar de termijn is lang genoeg, anders heeft zowel de overheid als de privésector een probleem”. Muyters wees er wel op dat de concrete plannen nog moeten worden uitgewerkt. “De eerste tekeningen moeten nog op tafel komen.” (Belga/TV)

Partner Content