Peumans: ‘Bourgeois zou een uitstekende minister-president zijn’

Voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA) mikt op een score van 30 procent voor zijn partij bij de volgende verkiezingen. Volgens Peumans is het niet vanzelfsprekend dat partijvoorzitter Bart De Wever de nieuwe minister-president wordt.

Of N-VA-voorzitter Bart De Wever na de verkiezingen van 2014 een gooi wil doen naar het Vlaamse minister-presidentschap, moet hij zelf beslissen. Maar als hij voor de functie past, is zijn partijgenoot en huidig Vlaams minister Geert Bourgeois goed geschikt om minister-president te worden. Dat zegt Jan Peumans (N-VA), in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Bart De Wever zou er niet goed aan doen om voor de verkiezingen af te treden als voorzitter, vindt voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans. “De partij is in the winning mood en het werk is nog niet af. Het komt er volgend jaar op aan te consolideren wat we hebben opgebouwd. We hebben Bart De Wever daarbij nodig, want hij is een straffe voorzitter.”

Als de N-VA de verkiezingen zou winnen – Peumans mikt op een score van 30 procent – is het volgens de Limburger niet vanzelfsprekend dat De Wever de nieuwe minister-president wordt.

“Ik heb de indruk dat hij het burgemeesterschap van Antwerpen een beetje onderschat heeft. Hij heeft er zijn handen alleszins mee vol. En als hij over een jaar goed is ingewerkt, zou hij plots moeten weggaan? ”

Peumans wil parlementsvoorzitter blijven

Peumans is er naar eigen zeggen niet uit wat de beste keuze voor De Wever zou zijn, maar mocht hij passen voor het minister-presidentschap, dan mag Geert Bourgeois zich alvast warmlopen. “Geert Bourgeois mag dan niet de flair hebben van Kris Peeters (CD&V), hij is wel oerdegelijk en inhoudelijk ijzersterk. Hij zou dus een uitstekend minister-president zijn.”

Zelf wil Peumans tot 2019 parlementsvoorzitter blijven. “In de functie van voorzitter voel ik me als een vis in het water.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content