Pensioenhervormingen: vrouwenorganisaties dreigen met Grondwettelijk Hof

© iStock

De vrouwenorganisaties dreigen met het Grondwettelijk hof indien minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine doorzet met zijn pensioenhervormingen. Die zijn discriminerend voor vrouwen, aldus Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad.

De vakbonden trekken aan de alarmbel. Ze vrezen dat minister Bacquelaine bij de komende begrotingscontrole gaat ingrijpen in de pensioenen. In het bijzonder gemorrel aan de gelijkgestelde periodes dreigt voor ‘Griekse toestanden’ te zorgen.

De vakbond kreeg daarbij de steun van een hele resem vrouwenorganisaties, bij monde van Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad. “We pikken het niet dat aan de vrouwenpensioenen wordt gemorreld”, zegt De Meyer. Vandaag bedraagt het gemiddeld vrouwenpensioen volgens De Meyer voor een werkneemster 700 euro. De pensioenkloof – het verschil met de mannelijke pensioenen – bedraagt meer dan 25 procent.

“Pure discriminatie”

Plannen van de regering om aan de gelijkgestelde periodes te morrelen – periodes die vandaag meetellen voor het pensioen – zou de vrouwenpensioenen bijzonder treffen. “Het zijn vooral vrouwen die gebruik maken van die periodes, tweeënhalf keer meer dan mannen”, aldus De Meyer. Ze verwijst ook naar de verhoging van de minimumpensioenen zoals beslist door de regering, enkel en alleen voor wie een volledige loopbaan van 45 jaar kan voorleggen. Terwijl een vrouw gemiddeld 36 loopbaanjaren kan voorleggen. “Pure discriminatie”, vinden de vrouwenorganisaties.

Indien die minister doorzet met zijn plannen om te snoeien in de gelijkgestelde periodes, stappen ze naar het Grondwettelijk Hof. “Dit is een debat over zorg. Hoe belangrijk is zorg? Zorg moet maatschappelijk worden gewaardeerd”, aldus nog De Meyer. (Belga/EK)

Partner Content