Pendelaar kan centje verdienen aan wilde staking

© BELGA

Heel wat pendelaars hebben lange vertragingen opgelopen of konden zelfs geen trein nemen de voorbije dagen. Voor velen is het misschien een magere troost, maar ze kunnen in sommige gevallen een aardige cent recupereren via de compensatieregeling van de NMBS.

De compensatieregeling voor vertragingen geldt normaal gezien maar onder bepaalde voorwaarden tijdens stakingen. Maar de staking die woensdagavond begon, was niet aangekondigd. Dat maakt dat de regeling volledig geldt.

Reizigers die meer dan 60 minuten vertraging opliepen (op de bestemming gemeten) of van wie de trein was afgeschaft, kunnen dus binnen de 15 dagen een compensatie aanvragen. Die wordt uitbetaald in waardebonnen of – op verzoek – via een overschrijving. In sommige gevallen kan dat een aardige duit opbrengen.

Neem bijvoorbeeld de bij pendelaars populaire trajecttreinkaart. Zo’n kaart kost voor iemand die van Charleroi naar zijn werk in Brussel reist, bijvoorbeeld 459 euro voor drie maanden. Velen betalen dankzij de wettelijke werkgeversbijdrage echter maar 137 euro. De compensatie voor een vertraging van minstens 60 minuten op een enkel traject bedraagt voor die kaarthouder 3,83 euro. De onaangekondigde staking duurt al vijf dagen. Wie elke dag met een vertraging van minstens 60 minuten of helemaal geen trein te maken kreeg tijdens heen- én terugreis, kan dus een compensatie aanvragen voor tien trajecten van 3,83 euro, of samengeteld 38,3 euro. De compensatie gaat volledig naar de werknemer, ook al betaalt de werkgever het belangrijkste stuk van het abonnement.

Ook andere biljetten en passen kunnen in aanmerking komen voor een compensatie. De reiziger kan de – redelijk ingewikkelde – regeling raadplegen op de website van de NMBS en daar ook zijn aanvraag indienen. Omdat ze op tijd werd aangekondigd, valt de staking van dinsdag overigens buiten de compensatieregeling, behalve voor wie zijn ticket of abonnement vóór het moment van de aankondiging aankocht. Die aankondiging dateert van 20 mei. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content