Pegida-betoging op 13 april in Gent gaat door

Daniël Termont © Belga

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) heeft toestemming gegeven voor de manifestaties van Pegida en Hart boven Hard in de stad. Die zullen plaatsvinden tussen 20u en 21u op maandag 13 april.

In Gent mogen Pegida en de Gentse kern van “Hart boven hard” op maandagavond 13 april een zogenaamde “statische manifestatie” houden. De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) verleende daarvoor zijn toestemming, zo is te horen op zijn kabinet en bij de lokale politie.

‘Diversiteit is realiteit’

De twee acties mogen van 20u tot 21u doorgaan. Pegida zal dat op het Gentse Sint-Baafsplein doen, in het hart van de stad. De Gentse kern van Hart boven hard zal enkele kilometers verderop in het Rabotpark, vlak bij het nieuwe Gentse gerechtsgebouw, een volksfeest houden onder de noemer “Fête divers”.

“Het feit dat Pegida in Gent voet aan grond probeert te krijgen is voor ons geen fait-divers”, zegt Geertje Franssen van Hart boven hard. “De woordspeling ‘Fête divers’ benadrukt wel de vrolijkheid en het vreedzame karakter van onze actie, want we zien die niet als een tegenmanifestatie”, legt Franssen uit. “Wij willen aantonen dat diversiteit in onze samenleving realiteit is en een positief antwoord bieden aan mensen die verdeeldheid willen zaaien. Voor ons is het duidelijk dat racisme niet kan en dat er in onze samenleving plaats is voor iedereen.”

Geen optocht

Volgens de politie zijn er goede afspraken gemaakt met beide organisaties. Onder meer de start- en einduren moeten gerespecteerd worden. Ze hebben ook geen toelating om een optocht te houden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content