Peeters wil economie steunen met bankenplan

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) werkt aan een plan om via de banken de financiering van de bedrijven vlot te trekken en zo de economie te ondersteunen.

Het plan zet in op twee principes, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Enerzijds moet het risico’s bij de banken wegnemen zodat die opnieuw de ruimte krijgen om krediet te verstrekken aan bedrijven. Anderzijds wil Peeters het Vlaamse spaargeld mobiliseren voor de bedrijven.

Zo zou de Vlaamse overheid spaarders en beleggers proberen te overtuigen om in te tekenen op leningen van bedrijven door de risico’s op zich te nemen via waarborgen.

Bedrijfsobligaties

Sommige grote bedrijven lanceerden eerder al succesvol bedrijfsobligaties. Peeters wil dat meer bedrijven toegang krijgen tot dergelijke financiering. Het zou vooral gaan om het waarborgen van kredieten voor kmo’s en kredieten met een lange looptijd.

Het plan voorziet ook in de creatie van beleggingsfondsen die geld willen toestoppen aan kmo’s.

Evenwichtig plan

De minister-president legt vrijdagochtend zijn bankenplan voor aan een aantal ondernemersorganisaties. Later volgt overleg met de bankenfederatie Febelfin.

Het doel is dit najaar tot concrete actie over te gaan. Peeters verwacht dat ook de banken over de brug komen. “Een goed plan is een evenwichtig plan”, zei hij gisteren. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content