Peeters wil boetes voor wilde stakers bij het spoor

© belga

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) betreurt de wilde stakingen bij NMBS. ‘Dit is tegen het protocol’, stelt hij in VTM Nieuws. Hij vindt dat de stakers effectief een boete moeten krijgen.

CD&V-vicepremier Kris Peeters vindt dat de wilde stakers bij het spoor effectief een boete moeten krijgen, zoals destijds is afgesproken tussen de spoortop en de vakbonden. “Het protocol is zeer duidelijk”, zei hij zondag in VTM NIEUWS. “Ik ga ervan uit dat de NMBS nu bekijkt hoe ze dat gaat uitvoeren.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De wilde staking in enkele werkposten van de NMBS in Charleroi sloeg woensdagavond snel over naar zowat heel Wallonië. De acties zijn intussen nog steeds aan de gang. Nochtans bestaan er bij het spoor duidelijke afspraken over de aankondiging van stakingen. “Het protocol is zeer duidelijk. Wilde stakingen kunnen niet en als het dan toch gebeurt bij de NMBS, dan is er een boete voorzien. Dat is zo afgesproken met de vakbonden”, aldus Peeters. “Ik denk dat dit een goede manier is om een en ander aan te pakken.”

Tegelijk hamerde Peeters op de nood aan overleg. Want dat biedt volgens hem wel degelijk nog kansen. “Het is absoluut noodzakelijk dat men de hervormingen rond de tafel bespreekt en waar nodig zal de regering ook bijsturen”, klonk het. “Deze regering zal verder uitvoeren wat in het regeerakkoord staat, maar in overleg.”

Of ook Peeters vindt dat het om politieke stakingen gaat? “Er zijn meer stakingen in Wallonië dan in Vlaanderen. Maar ik hoop dat de politici die in Wallonië verantwoordelijkheid dragen, inzien dat dit voor niemand goed is en er alles aan doen om de stakingen zo snel mogelijk te beëindigen”, besluit hij.

Bekijk hier het fragment uit VTM Nieuws:

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Meer veiligheid in wielrennen’

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil de wielerwedstrijden in België veiliger maken. Hij biedt de wielerbond daarvoor de medewerking aan van de inspectiedienst Welzijn op het Werk. Dat heeft hij aangekondigd in VTM NIEUWS, daags na een zwaar ongeval in de Baloise Belgium Tour.

Profrenner Stig Broeckx raakte zaterdag zwaargewond bij een massale valpartij na de crash van twee moto’s. De koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour werd stopgezet.

“Profwielrenners zijn ook werknemers die te maken kunnen hebben met arbeidsongevallen”, aldus Peeters, die hoopt op een spoedig herstel van Broeckx. “Men staat daar soms te weinig bij stil.”

Peeters heeft de Belgische wielerbond laten weten dat hij de knowhow van de inspectiedienst Welzijn op het Werk ter beschikking stelt van profclubs en organisatoren. “Samen kunnen we een doorgedreven risicoanalyse maken en tot een draaiboek komen voor veiliger wedstrijden en een betere bescherming van wielrenners.”

In een persbericht geeft het kabinet-Peeters bijkomende uitleg. Zo hebben wielrenners wel met hun sportploeg een arbeidsovereenkomst waarop de welzijnswet van toepassing is, maar niet met de organisaties die de wedstrijden organiseren. “Het ernstige ongeval van gisteren toont aan dat we het verloop van wielerwedstrijden met het oog op een verder doorgedreven veiligheid het best extra onder de loep nemen”, besluit Peeters. “Als minister van Werk wil ik profwielrenners beschermen tijdens wedstrijden die per slot van rekening hun job doen.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content