Peeters en Michel zijn klaar voor Zweedse coalitie

Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) verlaten het paleis, waar ze de formatieopdracht ontvangen hebben van koning Filip. © BELGA

Co-formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) zijn het eens geraakt over de formateursnota die de Zweedse coalitie in de steigers moet helpen.

Michel (MR) en Peeters (CD&V) zijn het zondag eens geraakt over twaalf nota’s die deel moeten uitmaken van een toekomstige regeringsverklaring. De formateursnota’s komen maandag om 15 uur op tafel bij de vier partijen – N-VA, CD&V, Open Vld en MR – die het eens moeten raken over een regeerakkoord.

Peeters en Michel hopen begin oktober – liefst al in september – een akkoord te bereiken over de zogenaamde ‘Zweedse coalitie’. De Zweedse coalitie staat voor het blauw van de twee liberale partijen (Open Vld en MR), het geel van de N-VA van Bart De Wever en het kruis van de CD&V van Wouter Beke.

Makkelijk worden de onderhandelingen niet, want om de begroting in evenwicht te krijgen moeten de partijen 17 miljard euro zien te vinden. ‘En de burger zal dat voelen,’ zegt politicoloog Nicolas Bouteca in VTM Nieuws. Er zal volgens Bouteca – net zoals bij de Vlaamse regering het geval is – zeer veel bespaard moeten worden.

Hoewel de nadruk niet op nieuwe belastingen komt te liggen, houdt de politicoloog wel rekening met een mogelijke verhoging van de btw. Er liggen ook probleemdossiers op tafel, zoals de werkloosheidsuitkeringen en de indexsprong.(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content