Peeters en Michel bijna klaar voor onderhandelingen: ‘Uitdaging is te belangrijk om te ruziën’

Koning Filip, Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) zouden na het weekend aan de onderhandelingen willen starten. De creatie van bijkomende jobs heet de ‘ruggengraat’ van de toekomstige Zweedse coalitie te zijn.

Terwijl de twee federale co-formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) de laatste hand leggen aan de teksten die de basis moeten vormen voor het toekomstige regeerakkoord, maken ze zich op voor de start van de feitelijke regeringsvorming. De precieze timing moet nog worden afgesproken, maar het is de bedoeling dat vanaf maandagmiddag CD&V, MR, Open VLD en N-VA 2 à 3 kopstukken afvaardigen voor de onderhandelingen.

Volgens een goed ingelichte bron zal de creatie van bijkomende jobs de ‘ruggengraat’ van de toekomstige vierpartijencoalitie vormen. Een hogere werkgelegenheidsgraad, meer economische activiteit en meer steun aan de kmo’s zullen de voornaamste voorwaarden zijn voor het vrijwaren van de sociale zekerheid en het opnieuw aanknopen met een begroting in evenwicht, luidt het. Dat evenwicht zou in 2017 opnieuw bereikt moeten worden. Waar het op neerkomt, zegt een bron, is ‘het uitbreiden van de belastinggrondslag’.

Drie prioriteiten: werkgelegenheid, competitiviteit economie en energiebevoorrading

De vier partijen zouden uitstekend samenwerken en zouden de formateurs in staat gesteld hebben uit te zoeken wat de gemeenschappelijke prioriteiten zijn: de creatie van werkgelegenheid, de competitiviteit van de economie en de energiebevoorrading.

Dat de begroting het eerste thema is dat vanaf maandag wordt aangesneden, klopt niet helemaal, zeggen verschillende insiders. ‘Het verloopt eigenlijk parallel aan de onderhandelingen over de vorming van de Vlaamse regering. Ook daar was de begroting de rode draad die door alle thema’s heen loopt.’

In ieder geval ‘is de uitdaging te belangrijk om te ruziën’ over het budget. Er wordt uitgegaan van een inspanning ten belope van 17 miljard euro. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content