En dan komt het moment dat de drukte in de stad me te veel wordt. Dat het gewriemel, het verkeer en het lawaai me op de heupen werkt. Dan zijn Ortaköy en het Pierre Loti-café twee aangename plekken om te pauzeren.

?n de wijk Eyup, aan het einde van de Gouden Hoorn, trekt de "Telefrik" ons over een overvol kerkhof de heuvel op. Het was in deze omgeving dat de Franse schrijver Pierre Loti (1850-1923) inspiratie vond voor zijn verhalen over het leven in Ottomaans ?stanbul.

We drinken thee op het terras van het Pierre Loti-café, dat behalve de naam, geen directe link heeft met de man. Dit plekje heeft iets bijzonders. Laat ze maar razen daar beneden.

Misschien moet ik maar eens een boek van Pierre Loti lezen.

Ortaköy, het "dorp in het midden" ligt aan de Europese kant van de indrukwekkende hangbrug over de Bosporus. De hippe reputatie van de wijk is gauw vergeten bij het aanschouwen van een stoere zeebonk die zijn pas gevangen sardientjes kuist.

Aan de barokke Mecediye moskee hebben de vissers hun dagvangst uitgestald in plastic teilen. Ze wachten op kopers, de poezen tot ze een visje toegeworpen krijgen. De sloepen schommelen bruusk op en neer wanneer de golfslag van een cargoschip de kade bereikt.

En dan komt het moment dat de drukte in de stad me te veel wordt. Dat het gewriemel, het verkeer en het lawaai me op de heupen werkt. Dan zijn Ortaköy en het Pierre Loti-café twee aangename plekken om te pauzeren.?n de wijk Eyup, aan het einde van de Gouden Hoorn, trekt de "Telefrik" ons over een overvol kerkhof de heuvel op. Het was in deze omgeving dat de Franse schrijver Pierre Loti (1850-1923) inspiratie vond voor zijn verhalen over het leven in Ottomaans ?stanbul.We drinken thee op het terras van het Pierre Loti-café, dat behalve de naam, geen directe link heeft met de man. Dit plekje heeft iets bijzonders. Laat ze maar razen daar beneden.Misschien moet ik maar eens een boek van Pierre Loti lezen.Ortaköy, het "dorp in het midden" ligt aan de Europese kant van de indrukwekkende hangbrug over de Bosporus. De hippe reputatie van de wijk is gauw vergeten bij het aanschouwen van een stoere zeebonk die zijn pas gevangen sardientjes kuist.Aan de barokke Mecediye moskee hebben de vissers hun dagvangst uitgestald in plastic teilen. Ze wachten op kopers, de poezen tot ze een visje toegeworpen krijgen. De sloepen schommelen bruusk op en neer wanneer de golfslag van een cargoschip de kade bereikt.