Paus Franciscus gaat mogelijk met pensioen bij slechte gezondheid

Paus Franciscus © Reuters

Ongezien. Binnenkort zijn er misschien wel 3 levende pausen. De 77-jarige paus Franciscus overweegt met pensioen te gaan als hij zijn functie niet meer naar behoren kan uitvoeren.

Paus Franciscus heeft voor het eerst over zijn sterfelijkheid gesproken. Tijdens de terugvlucht na zijn vijfdaagse bezoek aan Zuid-korea zei de kerkvader al gekscherend tegen de meegereisde journalisten dat hij nog maar twee tot drie jaar te leven heeft. ‘Nog twee tot drie jaar en dan keer ik terug naar mijn Schepper’, aldus Franciscus volgens de Washington Post.

Pensioen

Net zoals zijn voorganger Benedictus XVI, die vorig jaar de wereld verraste door af te treden, sluit ook de 77-jarige Franciscus een mogelijk pensioen niet uit als zijn gezondheid het zou laten afweten. Met pensioen gaan is een mogelijkheid, ‘ook al keuren sommige theologen dat af’, zo vertelde hij aan de media.

Volgens de Argentijnse paus was het vroeger uitzonderlijk dat katholieke bisschoppen met pensioen gingen, maar tegenwoordig is het niet ongewoon. ‘Benedictus heeft deuren geopend.’

‘Ik denk dat de emeritus paus ondertussen een gevestigd instituut is omdat we langer leven en op een bepaalde leeftijd hebben we niet meer de capaciteiten om goed te kunnen bestuen omdat het lichaam moe wordt. Iemand kan misschien nog in goede gezondheid verkeren, maar heeft niet meer de kracht om alle problemen van een leiderschap zoals dat van de Kerk te dragen’, aldus Jorge Mario Bergoglio.

Gezondheidsproblemen

De energieke paus geeft toe dat hij last heeft van gezondheidsproblemen en het wat rustiger aan moet doen. ‘Ik heb mijn ritme aangepast, ik slaap meer en ik lees de dingen die ik graag lees. Ik luister naar muziek. Zo kom ik tot rust. In juli en een deel van augustus heb ik dat gedaan.’

Gevraagd naar hoe hij ondertussen omgaat met zijn immense populariteit over de hele wereld, zegt hij: ‘Ik probeer te denken aan mijn zonden, mijn fouten, zodat ik mezelf niet als een belangrijk persoon ga beschouwen.’

Paus Franciscus werd in maart 2013 verkozen en heeft de katholieke kerk in die korte tijd al stevig dooreen geschud. Hij pleit voor nederigheid en medeleven, wil komaf maken met de corruptie en vriendjespolitiek bij de Bank van het Vaticaan en de curie hervormen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content