Paus: ‘Cultuur van welvaart maakt ons onverschillig’

© Reuters

Paus Franciscus is voor het eerst sinds zijn benoeming op werkbezoek buiten Rome. Hij bezoekt Lampedusa, het eilandje dat bekendstaat als de ‘poort naar Europa’.

Nog voor paus Franciscus op het Italiaanse eiland Lampedusa aankwam, was daar al een nieuwe boot met vluchtelingen gearriveerd. Onder begeleiding van een vaartuig van de Italiaanse douane en de havenautoriteiten legde een schip aan met 166 clandestiene migranten.

Medewerkers schoten te hulp en begeleidden het vaartuig naar de aanlegplaats op het eiland, het zuidelijkste punt van Italië.

Bloemenkrans ter nagedachtenis van gestorven migranten

Later kwam paus Franciscus aan – met een militair vliegtuig – voor een vooraf aangekondigde bezoek, dat geen precedent heeft. Hij maakte eerst een korte tocht met een schip van de Italiaanse kustwacht en liet een bloemenkrans in de geelwitte kleuren van het Vaticaan te water ter nagedachtenis aan alle immigranten die op hun gevaarlijke reis van Afrika richting Europa in zee zijn verdronken.

Franciscus hekelde tijdens een mis voor meer dan tienduizend gelovigen in het kleine sportstadion van Lampedusa de “onverschilligheid” van de wereld omtrent de migranten. “Wij hebben de zin voor broederlijke verantwoordelijkheid verloren”, zei de leider van de rooms-katholieke kerk.

“De cultuur van de welvaart maakt ons ongevoelig voor de (hulp)kreten.” Dit “mondt uit in een globalisering van de onverschilligheid”.

Het was de eerste reis van de Argentijn als paus. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content