Paus: ‘Bescherming planeet niet overlaten aan groenen, verantwoordelijkheid van elke christen’

© REUTERS

De milieu-encycliek van paus Franciscus over de bescherming van de aarde wordt op 16 juni gepubliceerd.

De milieu-encycliek van paus Franciscus met als titel ‘Laudato si’ (Wees geprezen) over de bescherming van de aarde en van het leven wordt op 16 juni gepubliceerd. Dat zegt de directeur van de Vaticaanse uitgeverij.

De titel van de encycliek is ontleend aan het ‘Zonnelied’ dat door Franciscus van Assisi in 1225 – een jaar voor zijn dood – geschreven werd. De verzen van deze hymne , die de lof van de schepping beschrijft, beginnen telkens met ‘Wees geprezen, mijn Heer’.

Deze encycliek over de ecologie is de eerste is die volledig door paus Franciscus geschreven werd. ‘Lumen Fidei’, was voornamelijk het werk van zijn voorganger Benedictus XVI maar droeg de handtekening van de nieuwe paus. De nieuwe encycliek werd voorbereid door de pauselijke raad ‘Rechtvaardigheid en Vrede’.

Grote bekommernis

De milieuproblematiek ligt paus Franciscus na aan het hart. Recent verklaarde hij dat men de verantwoordelijkheid voor de bescherming van de planeet niet alleen mag overlaten aan ‘de groenen’ maar dat dit ook de verantwoordelijkheid is van elke christen.

Op 16 maart 2013 – drie dagen na zijn verkiezing – verklaarde de paus dat hij de naam Franciscus had gekozen wegens diens nabijheid met de armen en zijn grote bekommernis om het vrijwaren van de schepping. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content