Paul Magnette: ‘PVDA heeft een panische angst om aan de macht te komen’

Paul Magnette (PS) © BELGA

Waals minister-president Paul Magnette heeft in enkele interviews hard uitgehaald naar de PVDA. Aanleiding zijn de peilingen, waarin de PS aan de linkerkant stemmen verliest aan de partij van Peter Mertens. Die laatste is niet onder de indruk: ‘Het is niet nodig om zo gecrispeerd te reageren op de opkomst van authentiek links in Europa.’

In een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure laat Waals minister-president Paul Magnette (PS) zich zeer negatief uit over PVDA-PTB. ‘Daar heerst een panische angst om aan de macht te komen’, vertelt Magnette over de partij. Hij voegt er nog aan toe dat het momenteel ‘gemakkelijk is om een radicaal linkse boodschap te verkopen’. En bovendien gelooft hij niet ‘dat de kopstukken van de partij al klaar zijn verantwoordelijkeid op te nemen’.

Aanleiding voor de uitval is niet ver te zoeken. Niet alleen Vlaanderen was de afgelopen week in de ban van de politieke peilingen. Ook in het zuiden van het land lijkt de zenuwachtigheid toe te nemen. Concreet: uit een recente peiling naar de kiesintenties in Wallonië komt de PTB als derde partij uit de bus. Een trend waar ze bij de Franstalige socialisten met argusogen naar kijken.

‘Het is duidelijk dat een deel van het kiespubliek iets anders wil, en dat ze er bij PVDA in geslaagd zijn om de partij voor te stellen als iets nieuws’, analyseert Magnette. Maar volgens hem stellen beide partijen dezelfde oplossingen en hervormingen voor, maar verschilt alleen de manier waarop.

Of beide partijen in de toekomst ooit zullen samenwerken, daarover doet Magnette geen uitspraken. ‘Dat zal afhangen van de houding van de PTB’, klinkt het.

Mertens niet tevreden over ‘arrogante toon waarop Magnette meent ons de les te moeten spellen’

PVDA-voorzitter Peter Mertens dient Magnette in een brief van repliek. ‘Hoe meer de PVDA stijgt, hoe meer gelijkenissen U meent te ontwaren tussen het PS-programma en het PVDA-programma.’

‘Het is niet nodig om zo gecrispeerd te reageren op de opkomst van authentiek links in Europa. Overal op dit continent stellen bewegingen het begrotingsverdrag (soberheidspact) van de Europese Unie – dat U goedkeurde – in vraag’, schrijft Mertens op de website van zijn partij.

Peter Mertens (PVDA)
Peter Mertens (PVDA) © BELGA

Mertens vertelt ten slotte ook over de manier waarop Magnette hem ontving toen er in 2014 onderhandeld werd over de deelstaatregeringen.

‘Ook toen al was U aan het spotten met ‘het nationaal karakter’ van de PVDA. Maar wat me toen nog meer opviel is de arrogante toon waarop U meende ons de les te moeten spellen. Er was gewoon geen gesprek.’

‘Negentig procent van de tijd werd door Uzelf volgepraat met een lofzang op de eigen partij. Over de koopkracht werd geen letter gezegd. In de beperkte tijd dat er wel een gesprek mogelijk was ging het enkel over de miljonairstaks, en waarom de PS dat toen geen goed idee vond. U bent op dat punt ondertussen van mening veranderd, dus misschien heeft ons gesprek dan toch nog iets opgeleverd.’

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content