Paul Magnette: ‘Dacht dat De Wever de intellectuele bodem bereikt had, maar hij valt nog dieper’

© Image Globe
Elisabeth Ackaert

Ook Paul Magnette reageert verontwaardigd op de uitspraken van Bart De Wever over de regenboogshirts achter het loket.

De kersverse voorzitter van de PS en burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, is teleurgesteld in de beslissing van De Wever om homo-T-shirts te verbieden achter de stadsloketten. “We dachten dat De Wever de intellectuele bodem bereikt had, maar hij graaft nog dieper”, zegt een boze Magnette op RTBF.

Tijdens het weekend reageerden verschillende partijvoorzitters aan Vlaamse kant al op de beslissing van de Antwerpse burgemeester. Wouter Beke (CD&V) noemt geaardheid “geen ideologische keuze zoals geloof of politiek.” Zijn liberale collega, Gwendolyn Rutten, was eveneens scherp voor De Wever op Twitter. “Je zal het maar meemaken dat je geaardheid wordt afgedaan als een kwestie van geloof.”

Kritiek uit eigen coalitie
Antwers coalitiepartner floot De Wever dit weekend al terug. “Een moderne liberale democratie veronderstelt een rechtsstaat met neutrale ambtenaren en gezagsdragers. Seksuele geaardheid is echter geen overtuiging en kan dan ook niet geneutraliseerd worden. Bart De Wever maakt een grote denkfout door een positieve keuze, zoals het toetreden tot een obediëntie, gelijk te stellen met geaardheid”. Volgens voorzitter Axel Polis heeft “neutraliteit niets te maken met geaardheid.

Ook van oppositieleidster Yasmine Kherbache (spa.) krijgt De Wever kritiek. Zij stelt voor het ‘Ikea-model’ in te voeren bij de stadsdiensten,waarbij religieuze of levensbeschouwelijke kledij ter beschikking wordt gesteld van personeelsleden. “Geaardheid is geen ideologische keuze”.

“Er is geen probleem”
Martin Heylen, Antwerps schepen voor Cultuur (CD&V) meent dat er geen probleem is met regenboog-T-shirten bij de Antwerpse loketbedienden. “We kunnen geen voorschriften uitschrijven voor alle soorten kledingcombinaties. Wanneer is iets trouwens aanstootgevend?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content