Paul Magnette aangesteld als informateur
Koning Filip heeft PS-voorzitter Paul Magnette aangesteld als informateur. Hij brengt op 18 november verslag uit. Dat laat het Paleis weten. Met Magnette, de voorzitter van de grootste Franstalige partij, komt voor het eerst sinds de verkiezingen een echt kopstuk aan zet. Hij zal gesprekken voeren met acht partijen, ook met N-VA, valt in zijn omgeving te horen.
Maandag brachten de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) verslag uit bij de koning. Ze vroegen het staatshoofd om hen van hun opdracht te ontheffen. Zij concludeerden dat de basis om een formatieronde te starten onvoldoende is.
De koning heeft nu kennis genomen van die conclusies en heeft – na consultaties met de onderhandelaars van alle partijen die in aanmerking komen voor een regeringsvorming – een einde gesteld aan de opdracht van de preformateurs. Hij heeft Paul Magnette aangesteld als informateur en die heeft de opdracht aanvaard. Op 18 november brengt hij verslag uit.
Hoewel de formatie 163 dagen na de verkiezingen nog nergens staat, komt met Magnette voor het eerst een absoluut kopstuk aan zet. Na de verkiezingen stuurde de koning eerst het informateursduo Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) het veld in. Na vier maanden overleg met de verschillende partijen stuurden zij aan op onderhandelingen voor een paars-gele regering, met PS en N-VA dus. Omdat het water tussen die partijen nog steeds diep was, stelde de koning een preformateursduo aan met een N-VA’er (Geert Bourgeois) en een PS’er (Rudy Demotte). Die konden N-VA en PS echter niet veel dichter bij elkaar brengen.
N-VA vindt dat PS socio-economisch te links is en geen oren heeft naar de communautaire verzuchtingen van de Vlaams-nationalisten. De PS vindt dat N-VA te rechts is en enkel over het institutionele wil praten. De Franstalige socialisten wijzen er ook maar al te graag op dat er een alternatieve coalitie mogelijk is: een paars-groene regering, eventueel aangevuld met CD&V. In Wallonië bestuurt PS ook al met liberalen en groenen.
Wat Magnette de komende dagen gaat doen, is onduidelijk. De voorbije dagen sprak hij nogmaals zijn voorkeur uit voor een coalitie zonder N-VA. Als informateur zal hij echter ook met de N-VA praten. De komende dagen zal hij gesprekken voeren met de acht partijen (socialisten, liberalen, groenen aan beide kanten van de taalgrens plus CD&V en N-VA) die tot nu toe al eens bij de formatiegesprekken betrokken waren. CD&V en Open Vld, die samen met N-VA een Vlaamse regering vormen, hebben tot nu toe aangegeven dat ze paars-groen niet zien zitten.
Voorlopig reageert enkel CD&V op de aanstelling van Magnette. CD&V “is tevreden dat er een informateur is aangesteld. De aanstelling van PS-voorzitter Paul Magnette is blijkens het communiqué van het Paleis een open opdracht. Onze partij staat open voor dialoog en men kent onze voorkeur bij coalitievorming. Wij wensen Paul Magnette alle succes”, klinkt het bij de Vlaamse christendemocraten.
Open Vld reageert nog niet, maar zegt op een eventuele uitnodiging van de informateur te zullen ingaan. N-VA geeft voorlopig geen commentaar.
N-VA verhardt toon: ‘In welke wereld leeft Paul Magnette?’
Op het moment dat er op het Paleis dinsdag audiënties gehouden werden, lanceerde N-VA een nieuwe campagne op sociale media, waarin de partij zich verzet naar wat ze ‘de PS-framing’ noemt. Het gaat op een reactie op uitspraken van Paul Magnette over de politieke crisis op maandagavond.
https://twitter.com/de_NVA/status/1191730345470771200N-VAhttps://twitter.com/de_NVA
Op welke planeet leeft @PaulMagnette eigenlijk? In realiteit waren er nog nooit zoveel mensen aan de slag, werden uitkeringen opgetrokken en steeg de reële koopkracht.👇 pic.twitter.com/rrLo8DDgKf
— N-VA (@de_NVA) November 5, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0https://twitter.com/PaulMagnette/status/1191255490686259201Paul Magnettehttps://twitter.com/PaulMagnette
Défendre son programme, respecter les engagements pris face aux électeurs, c’est l’essence même de la démocratie. Ceux qui ont causé la crise sociale et politique dans laquelle nous nous trouvons devraient être les mieux placés pour s’en souvenir.
— Paul Magnette (@PaulMagnette) November 4, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier