Paul De Grauwe: ‘Legaliseer alle drugs en hef er accijnzen op’

Paul De Grauwe © BELGA
Simon Demeulemeester

Econoom Paul De Grauwe pleit voor een volledige legalisering van alle drugs en een heffing van accijnzen erop. Dat zou de overheid geld opleveren, dat in ontradingscampagnes en in de behandeling van verslaafden kan geïnvesteerd worden.

In een interview met de krant De Morgen pleit econoom Paul De Grauwe voor een legalisering van alle drugs en voor het heffen van accijnzen erop. Volgens De Grauwe zal een volledige regularisering van alle drugs de criminaliteit doen dalen en zullen druggebruikers niet meer gecriminaliseerd worden. Dat heeft het gevolg dat de overheid minder moet uitgeven aan gerechtelijke procedures en dat minder mensen in de cel terechtkomen. ‘Dat zijn dus minder kosten voor de overheid,’ aldus De Grauwe in De Morgen.

De accijnzen die de overheid oplegt, mogen wel niet te hoog zijn, waarschuwt De Grauwe. ‘Omdat er anders weer een zwart circuit zal ontstaan.’ Het geld dat de overheid zo uitspaart en verdient, moet volgens de econoom geïnvesteerd worden in ontradingscampagnes en in de behandeling van verslaafden’.

Volgens De Grauwe blijft het uiteindelijke doel om het gebruik van drugs te doen dalen. ‘Als econoom kijk ik naar de meest efficiënte manier om dat doel te verwezenlijken en ik ben ervan overtuigd dat het makkelijker is om de vraagzijde – de gebruikers – te beïnvloeden dan om de aanbodzijde aan te pakken.’

De Grauwe hoopt dat deze maatregel geen 15 jaar meer op zich zal laten wachten. ‘Ik vind het op zijn zachtst gezegd ook vreemd dat wij zo ethisch progressief kunnen zijn in een dossier als euthanasie voor minderjarigen, maar dat we voor de legalisering van cannabis en andere drugs zoveel schrik blijven hebben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content