Koen Meulenaere

Patrick Vanoppen

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Met Beerschot komt het niet meer goed.

Dat vreesden wij al langer, maar het interview vorige week in Sport/Voetbalmagazine met de nieuwe eigenaar-voorzitter Patrick Vanoppen laat geen hoop meer. In de eerste paragraaf staan al twee partituren voor de deuntjes van de doodsklokken.

1. Patrick Vanoppen: ‘Als iemand hier ligt te slapen of wat plat voor zijn computer hangt, sjot ik een bal in zijn bureau. Dan is hij wakker en kunnen we verder.’

2. Patrick Vanoppen: ‘We geven elkaar elke morgen allemaal een hand. En ik besliste ook dat iedereen de deur van zijn bureau vanaf nu altijd laat openstaan.’

Dat laatste is een verstandige ingreep. Anders is het verrassingseffect van het plots binnen schieten van een bal naar iemand die ligt te slapen of wat plat voor zijn computer hangt weg. Indien men eerst beleefd aanklopt en dan de deur opent met een bal in de hand, is ook de grootste slaapkop op Beerschot meteen op zijn qui-vive.

Uw Scout heeft Jan Verheyen en Jos Smolders nog zien spelen in het Olympisch Stadion. Hij heeft matchen van Lothar Emmerich en Jan Tomaszewski van op de staanplaatsen aan het klooster vocaal begeleid. Heeft Roger Claessen van Standard er nog een laatste jaar weten afhaspelen. Juan Lozano weten debuteren. Walter Meeuws als spits aan het werk gezien (drie goals tegen Anderlecht).

In de bovenstaande twee citaten van de nieuwe leider, zijn dan ook twee elementen die ons als habitué van het Kiel in hoge mate verontrusten.

1. Computers op den Beerschot? Wat is er mis met een kroontjespen en inkt? Wij herinneren ons de schokkende dag waarop wijlen dokter Gust Hendrickx besliste dat er ook balpennen mochten worden gebuikt. Dat jaar ontsnapte Beerschot op het nippertje aan de degradatie.

2. Elkaar een hand geven? Hoe kun je een mes in de ander zijn rug steken als hij je hand vast heeft? Hier is een aloude clubtraditie in gevaar.

Enigszins provocerende vraag van Sport/Voetbalmagazine: ‘U gaf al aan dat u hier niks vond om op voort te bouwen.’ Kleine parenthesis: Beerschot VAV werd gesticht in 1900, was zeven keer kampioen van België, won drie maal de beker, en telde spelers van wereldniveau in zijn rangen als Raymond Braine, Rik Coppens, Jan Tomaszewski, Juan Lozano, Manu Sanon, Dirk Goossens, en Vinnie Verhoeven. De helft van de huidige nationale ploeg heeft zijn opleiding op de Wilrijkse Pleinen genoten. Glen De Boeck is er trainer geweest. Niets om op voort te bouwen!

Nu het antwoord. Achter ‘Patrick Vanoppen:’ stond tussen haakjes overigens een merkwaardige toevoeging van de redacteur, om de repliek beter te kaderen: ‘(vormt met zijn wijsvinger en duim een cirkel rond zijn neus).’ Doe dit eerst zelf, om beter te begrijpen wat de nieuwe leider met dat gebaar wil zeggen.

Patrick Vanoppen: (vormt met zijn wijsvinger en duim een cirkel rond zijn neus) ‘Ik had verwacht dat er veel werk zou zijn, maar er is beestig veel werk. Ik slaap gemiddeld vijf uur per nacht. Ik steek twintig à dertig uur per week in mijn firma in Herent, en dan doe ik er hier zeker nog eens vijftig.’

‘Ik ben liever achter de schermen bezig’, legt de nieuwe leider ook nog uit waarom hij de mediabelangstelling schuwt. En besluit dan met een nuttige waarschuwing voor wie de komende weken een avontuurlijke vakantie heeft geboekt en zich plots in een kudde gnoes zou bevinden: ‘De mens is een droef kuddebeest geworden. Eén gnoe springt in het water terwijl er nochtans een krokodil zit, maar bijna alle andere volgen. In plaats van zich af te vragen of er vijfhonderd meter verderop geen beter plaatsje is.’

Uw Scout is beroemd geworden door enerzijds zijn padvindersbeweging met wereldwijd 32 miljoen leden, en anderzijds door zijn wet: ‘Voorspel nooit iets in de sport, want vooraleer enz…’ Op dit laatste willen wij thans een uitzondering aanvaarden. Namelijk de voorspelling dat er van de volgende drie actoren minstens één het einde van het jaar niet haalt: Patrick Vanoppen, zijn bedrijf in Herent, of Beerschot AC. Uw Scout zelf kan natuurlijk ook.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content