Patrick Dewael wil verplichte gemeenschapsdienst voor vluchtelingen

© Belga

Volgens Patrick Dewael (Open Vld) raakt de asielcrisis alleen opgelost als we anders omgaan met vluchtelingen: integreren en activeren.

“Laten we leefloners, vluchtelingen inbegrepen, verplichten om gemeenschapsdienst te doen. Dat is meer dan een uitkering geven om ons geweten te sussen”, zegt Patrick Dewael (Open Vld) in een interview met De Standaard. Dewael verwijst in dat verband naar het liberale verhaal van ‘ rechten én plichten’.

“Ik zit op de lijn van Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie”, zegt Dewael in het interview met De Standaard: “We moeten de Europese weg blijven bewandelen, there’s no way back. Een terugkeer naar een nationaal asielbeleid zou absoluut een stap terug zijn. Het is een illusie om het omgekeerde te denken.”

Dewael reageert daarmee op recente verklaringen van N-VA-voorzitter Bart Dewever, die stelde dat het moeilijk uit te leggen is aan de burgers die heel hun leven bijdragen en belastingen hebben betaald dat iemand die nog maar net in het land is dezelfde sociale rechten krijgt. De N-VA-voorzitter had het over kinderbijslag, werkloosheidsuitkering en sociale huisvesting.

De Open Vld-politicus toont begrip voor de weerstand die burgers voelen tegenover vluchtelingen die hier een leefloon krijgen, ’terwijl daar niets tegenover staat’.

Maar volgens Dewael lijdt het geen twijfel dat het verhaal van rechten en plichten zowel geldt voor de burgers van een land, als voor de mensen die naar hier komen, de vluchtelingen dus.

Dewael ziet een oplossing in een gemeenschapsdienst voor leefloners: “We moeten programma’s uitwerken waardoor die mensen óók een bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. Ik denk dat ze daar vragende partij voor zijn. Vaak wíllen ze niets liever dan zich nuttig maken voor de samenleving die hen opvangt.” (DS/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content