Patrick Dewael (Open VLD): ‘Ik denk nog weleens terug aan een vakantielief, ja. Geen verdere commentaar’

© KARL
Peter Casteels

is fractieleider voor Open VLD in de Kamer. Hij was voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de terroristische aanslagen. Maar hoe brengt Dewael tijdens de zomermaanden de vakantie door? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had hij 15 minuten en 37 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Vanaf 21 juli gaat het parlement in reces tot eind augustus. Dat is een periode waarin ik het in het algemeen rustiger aan doe. Ik knijp er in die tijd ook een paar keer tussenuit voor een kleine, echte vakantie.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

We trekken een week door Engeland en Wales, en plannen nog enkele dagen aan de Belgische kust.

Volgt u het nieuws als u met vakantie bent?

Elke dag, maar in een relaxter tempo. Het is een zalig vakantieritueel: ’s ochtends met een koffie op het terras of in de tuin rustig de kranten lezen.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Toen ik een jaar of 16 was, trok ik met de rugzak door Oost-Spanje. Dan voel je wat echte vrijheid is. Zonder zorgen of grote last op je schouders, behalve dan de rugzak.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Toen ik een jaar of 16 was, trok ik met de rugzak door Oost-Spanje. Dan voel je wat echte vrijheid is

Mijn beenbreuk op skivakantie in Oostenrijk, in 2004. Bij thuiskomst volgde nog een zware operatie en een nog langere revalidatie.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

De droom van de Ier van Mario Vargas Llosa. Llosa is een liberale auteur van wie ik wel meer boeken met plezier heb gelezen. Ik citeer hem soms in mijn speeches.

Welke boeken plant u dit jaar mee te nemen?

Wil, de laatste van Jeroen Olyslaegers. Hij is deze zomer trouwens ook te gast op het Tongerse cultuurfestival Moment-Tijd voor Tongeren.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al bezocht?

Het Picasso-museum in Parijs. Als ik in Parijs ben, keer ik er nog geregeld naar terug. Niet alles van hem is even interessant, maar de combinatie van straffe beelden en kleuren in zijn werk blijft fascinerend. Ik zou ernaar kunnen blijven kijken.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u nooit in België zou doen?

Ik kan in het buitenland en op vakantie vooral dingen doen die hier moeilijker lukken. Met stip op één: naar de lokale markt gaan, alle kramen passeren, het vlees, de vis en de groenten keuren alvorens te kiezen wat nu het beste is voor het gerecht dat we ’s avonds zullen koken. Of nog: uitslapen.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Ja. Geen verdere commentaar. (lacht)

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

Dat is al een aantal keren voorgevallen, maar het is nog nooit gelukt. Vakantie geeft je tijd om alles eens op een rijtje te zetten, de juiste vragen te stellen, de batterijen weer op te laden. Dat rustpunt heb je nodig om er daarna opnieuw tegenaan te gaan.

Bent u ooit alleen met vakantie geweest?

Nee.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Te veel. Politiek stopt nooit. Ook in de zomer worden de kranten gevuld. Komkommertijd heet zoiets.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Een pointeur. Ik ben voor het precisiewerk. Prachtig toch, hoe ze dit spel onder de koele platanen in de dorpjes van de Provence spelen. ’s Zomers spelen we weleens een partijtje in onze tuin, met vrienden.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan doorheen het jaar?

Ja en nee. Tijdens de vakantie denk ik aan werk, en tijdens het werk durf ik te mijmeren over vakantie.

Partner Content