Patrick Develtere: ‘Naamsverandering ACW geen gevolg van Dexia-debacle’

Patrick Develtere © Belga

Voorzitter van beweging.net Patrick Develtere benadrukt dat de naamsverandering van het ACW niets te maken heeft met het Dexia-debacle. ‘Integendeel, zonder de ophef zou die er al vroeger gekomen.’

De manier waarop het ACW in opspraak kwam in de nasleep van het Dexia-debacle heeft de naamswijziging van de christelijke arbeidersbeweging naar beweging.net niet versneld. Integendeel, zonder de ophef zou die er al vroeger gekomen. Dat heeft voorzitter Patrick Develtere benadrukt tijdens De Zevende Dag.

Het ACW kwam meer dan een jaar geleden in het oog van de storm terecht nadat de koepel door N-VA-Kamerlid Peter Dedecker werd beschuldigd van onder meer fiscale fraude. Centraal in het verhaal staat de manier waarop de ACW-vennootschap Sociaal Engagement omging met de opbrengsten die werden gegenereerd uit de Belfius-winstbewijzen. De uithaal resulteerde in een aantal onderzoeken.

‘Mensen zijn geschoffeerd’

Zaterdag kondigde het ACW zijn naamswijziging naar beweging.net aan. Die kwam er niet als gevolg van de manier waarop het ACW in opspraak kwam. “Helemaal niet. De verandering was vier jaar geleden al aangekondigd”, aldus Develtere. “De problemen met Dexia, Arco en Dedecker hebben de zaak alleen maar vertraagd. Anders had ik hier al vroeger in de studio gezeten”, verzekerde de voorzitter.

Develtere zei ook begrip te hebben voor de oproep van de Franstalige zusterorganisatie MOC aan de Franstalige partijen om niet in zee te gaan met N-VA. Volgens Develtere hebben ze “schrik gekregen” tijdens de pre-electorale en electorale fase. “Mensen zijn geschoffeerd geworden”, luidde het. Develtere meent dat het MOC inhoudelijk gelijk heeft door erop te hameren dat er in ons land een heel goed sociaal model is waar je niet met “de hakbijl” mag op ingaan. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content