Patrick Develtere: ‘Hoe zou het ACW iemand kunnen chanteren?’

© Franky Verdickt
Patrick Martens

ACW-voorzitter Patrick Develtere beleeft barre tijden. In de nasleep van het Dexia-debacle moet de christelijke werknemersbeweging een storm van kritiek trotseren. ‘Er is toch niets mis mee dat we kleine spaarders verdedigen?’

Minimaliseert u niet de betrokkenheid van het ACW en zijn financiële vehikel Arco bij het Dexia-debacle door het steeds over een ‘inschattingsfout’ te hebben?

Develtere: Een inschattingsfout is ook een fout. We hebben getracht om een coöperatief model van een sociale beweging te verzoenen met een internationale en beursgenoteerde financiële groep. Dat is faliekant afgelopen. Die les hebben we goed in onze oren geknoopt.

Zowel de overheidswaarborg voor de particuliere Arco-coöperanten als de winstbewijzen van het ACW bij Belfius liggen voortdurend onder vuur.

Develtere: Dat zijn twee totáál verschillende dossiers. Het verhaal van de winstbewijzen gaat bijna honderd jaar terug, toen we werknemers en verenigingen aanbrachten, eerst bij regionale spaarkassen, nadien bij BAC en BACOB, en nog later bij Dexia Bank België, nu Belfius. Aanvankelijk ontvingen we sociale commissies. In afspraak met de fiscus zijn die omgezet in winstbewijzen. De opbrengst is al die tijd gebruikt om ACW-personeel te betalen en activiteiten op het vlak van bijvoorbeeld sociale huisvesting, armoedebestrijding en sociale economie te financieren. Op verzoek van de overheid is er nu een nieuwe, zakelijke relatie met Belfius.

Los daarvan hebben ongeveer 800.000 particulieren een deel van hun spaarcenten in een coöperatieve vorm bij Arco samengelegd. Dat geld is in verscheidene bedrijven geïnvesteerd, en helaas ook te eenzijdig in Dexia. Toen in 2008 de financiële crisis uitbrak, heeft de regering-Leterme beslist om spaarders, ook een coöperatieve structuur zoals Arco, te beschermen.

Volgens ex-bankier Yves Delacollette, die in 2011 als bankenexpert voor vicepremier Laurette Onkelinx (PS) werkte, heeft het ACW de regering gechanteerd als ze de coöperanten in de kou zou laten staan.

Develtere: Dat verhaal moet voor eens en altijd de wereld uit. In godsnaam, hoe zou het ACW iemand kunnen chanteren? Of denkt u echt dat ik als voorzitter in staat ben om aan particulieren een keuze voor een bank of verzekeraar op te leggen? Misschien krijgen we voor de waarborgregeling net de wind van voren omdat we kleine spaarders verdedigen. Daar is volgens mij niets mis mee, en ook niet met de regeling voor de winstbewijzen. (PAM)

Het volledige interview met ACW-voorzitter Patrick Develtere, én een uitgebreid interview met N-VA-Kamerlid Peter Dedecker, vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content