In Rusland is ophef ontstaan over een racistische afbeelding van Amerikaans president Barack Obama. Een parlementslid plaatste een getrukeerde foto op Twitter, waarop Obama begerig naar een banaan staart. De foto lokt gemengde reacties uit.

Doemalid Irina Rodnina van de partij Verenigd Rusland heeft een gemanipuleerde foto van de Amerikaanse president Barack Obama op Twitter gezet. Aan een foto, waarop Obama en zijn vrouw samen naar een sportwedstrijd kijken, is een banaan toegevoegd. De foto is zodanig gemanipuleerd dat het lijkt alsof het echtpaar Obama begerig naar het stuk fruit zit te staren.

'Schande voor haar land'

De foto werd op Twitter gedeeld door oppositieleider Aleksej Navalny. "Kijk naar de grappen die Russische parlementsleden maken", voegde hij er als commentaar aan toe. Rodnina zelf heeft haar bericht intussen gewist, maar ze vindt niet dat ze niets verkeerds heeft gedaan.

De Amerikaanse ambassadeur Michael McFaul schreef op Twitter dat Rodnina "een schande is voor haar parlement en haar land". Het Doemalid vindt het niet nodig om haar excuses aan te bieden voor het incident. Ze beroept zich daarvoor op de vrijheid van meningsuiting.

'Wat is daar mis mee?'

Jan Zelinski, een lid van het ethisch comité in het Lagerhuis van de Doema, zei op de Russische radio dat hij het eens is met het standpunt van Rodnina. "Ze ziet de Amerikaanse president als iemand die van bananen houdt. Wat is daar mis mee?", vroeg hij zich af.

Behalve een lid van de Doema is Irina Rodnina ook een succesvolle kunstschaatster, die in haar discipline meermaals goud won op de Olympische Spelen. Ze woonde na haar sportcarrière een tijdlang in de Verenigde Staten, voordat ze in de Russische politiek ging. (YD)

Doemalid Irina Rodnina van de partij Verenigd Rusland heeft een gemanipuleerde foto van de Amerikaanse president Barack Obama op Twitter gezet. Aan een foto, waarop Obama en zijn vrouw samen naar een sportwedstrijd kijken, is een banaan toegevoegd. De foto is zodanig gemanipuleerd dat het lijkt alsof het echtpaar Obama begerig naar het stuk fruit zit te staren.De foto werd op Twitter gedeeld door oppositieleider Aleksej Navalny. "Kijk naar de grappen die Russische parlementsleden maken", voegde hij er als commentaar aan toe. Rodnina zelf heeft haar bericht intussen gewist, maar ze vindt niet dat ze niets verkeerds heeft gedaan.De Amerikaanse ambassadeur Michael McFaul schreef op Twitter dat Rodnina "een schande is voor haar parlement en haar land". Het Doemalid vindt het niet nodig om haar excuses aan te bieden voor het incident. Ze beroept zich daarvoor op de vrijheid van meningsuiting.Jan Zelinski, een lid van het ethisch comité in het Lagerhuis van de Doema, zei op de Russische radio dat hij het eens is met het standpunt van Rodnina. "Ze ziet de Amerikaanse president als iemand die van bananen houdt. Wat is daar mis mee?", vroeg hij zich af.Behalve een lid van de Doema is Irina Rodnina ook een succesvolle kunstschaatster, die in haar discipline meermaals goud won op de Olympische Spelen. Ze woonde na haar sportcarrière een tijdlang in de Verenigde Staten, voordat ze in de Russische politiek ging. (YD)