‘Partijbonussen zijn onfatsoenlijk’ (N-VA)

Ben Weyts © Image Globe

De N-VA reageert ‘verontwaardigd op de bonus die de traditionele partijen zichzelf uitkeren’ in het kader van de staatshervormingsakkoorden.

“De hervorming van de Senaat zou een besparing opleveren van 11,5 miljoen euro. Maar in plaats van die besparing volledig terug te laten vloeien naar de staatskas en dus naar de belastingbetaler, verdwijnt meer dan 8 miljoen euro in de partijkassen”, zegt Kamerlid Ben Weyts (N-VA) in een mededeling.

Volgens de ondervoorzitter van N-VA stijgt de federale partijfinanciering voor het eerst in de geschiedenis met 40 procent (van 20,2 tot 28,3 miljoen euro), terwijl er minder parlementsleden zullen zijn en de verkiezingsuitgaven van de politieke partijen “fors naar beneden” gaan aangezien senatoren niet langer rechtstreeks verkozen worden.

‘Partijdonatie beter afgeschaft’

“Nu er eens wat bespaard kan worden op de overheidsuitgaven, verdwijnt het geld grotendeels in de zak van de politieke partijen. Onfatsoenlijk”, vindt Weyts.

Het Vlaams Belang doet het wetsvoorstel over de partijfinanciering als een “schaamteloze vestzak-broekzakoperatie” af. “In tijden van economische crisis, waarbij aan de bevolking serieuze offers worden gevraagd, is deze koehandel ongehoord. Men had de partijdotaties die via de Senaat verlopen, beter gewoon afgeschaft”, zo klinkt het in een mededeling van de partij. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content