Parlementsleden en religies maken statement tegen homo- en transfobie

© belga

De Vlaamse meerderheids- en oppositiepartijen Vooruit en Groen hebben maandagmiddag, op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, samen met vertegenwoordigers van alle grote levensbeschouwingen in ons land een gezamenlijke verklaring ondertekend tegen intimidatie, geweld en discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit. Aan die verklaring is wekenlang in de luwte gewerkt, vertelt initiatiefnemer Lorin Parys (N-VA).

‘In Vlaanderen krijgt één op twee LGBTQI+’ers te maken met intimidatie en bijna één op vijf met fysiek geweld. Dat is onaanvaardbaar’, luidt het in de verklaring. De tekst benadrukt dat elke mens gelijkwaardig is en discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit niet kan. De levensbeschouwingen wordt tot slot gevraagd om het thema onder de aandacht te brengen en om zich te engageren om een veilige haven te zijn voor mensen van de LGBTQI+-gemeenschap en voor zoekende jongeren.

De verklaring werd maandagmiddag ondertekend in het Vlaams parlement door bisschop Johan Bonny en vertegenwoordigers van onder meer de Moslimexecutieve, de Protestantse kerk, de Israëlische eredienst, de Boeddhistische Unie, de Orthodoxe Kerk, de Anglicaanse kerk en de vrijzinnige koepel demens.nu. Ook Vlaams parlementsleden Lorin Parys, Paul Van Miert, Piet De Bruyn en Freya Perdaens voor N-VA, Tom Ongena (Open Vld), Brecht Warnez (CD&V), Maxim Veys (Vooruit) en An Moerenhout (Groen) ondertekenden het statement.

Initiatiefnemer Lorin Parys is tevreden dat alle grote levensbeschouwingen zich achter de tekst konden scharen en zo ‘duidelijk maken dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit niet kan, zeker niet in naam van religie’. ‘Gelijkheid is voor ons meer dan de wetten die we hier maken. Die hebben we, maar de harten en hoofden nog niet helemaal’, besluit hij. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content