Parket vordert buitenvervolgingstelling van vader Jonathan Jacob

Jonathan en (vader) Jan Jacob © Jan Jacob
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Het Antwerpse parket wil Jan Jacob, de vader van Jonathan Jacob, niet vervolgen voor ‘misbruik van inzagerecht’. Het parket meent dat Jacob met het vrijgeven van de beelden uit de Mortselse politiecel, geen misdrijf heeft begaan.

Jan Jacob de vader van Jonathan Jacob, wordt buiten vervolging gesteld inzake het ‘misbruik van inzagerecht’, schrijft deredactie.be en bevestigt justitiewatcher Jan Nolf aan Knack.be. De vader van de in 2010 overleden Jonathan werd voor de onderzoeksrechter in verdenking gesteld omdat hij beelden uit de politiecel in Mortsel had vrijgegeven aan de redactie van het vrt-programma Panorama.

Commotie

Op 6 januari 2010 overleed de toen 26-jarige Jonathan Jacob in een politiecel als gevolg van een gewelddadige tussenkomst van de politie. Eerder had de vader van Jonathan getracht zijn zoon te laten colloqueren, maar een psychiatrisch ziekenhuis weigerde hem op te nemen omdat hij ’te agressief gedrag’ vertoonde.

In de beelden die Panorma uitzendde, was te zien hoe het Bijzonder Bijstandsteam (BBT), de ‘bottinekes’, Jonathan Jacob overmeesterde in een nauwe cel en hoe een agent een aantal keer hard sloeg op het slachtoffer.

De agenten vreesden dat ze geen kans meer maakten op een eerlijk proces door de commotie die na de reportage is ontstaan en dienden daarom een klacht in tegen onbekenden. Ook is er volgens hen maar een deel van de beelden gebruikt en kreeg de kijker een gekleurde versie te zien.

Geen misdrijf

De onderzoeksrechter stelde onlangs vader Jacob in verdenking omdat hij de bewuste beelden ‘gelekt’ zou hebben. Volgens de onderzoekrechter had hij daarmee het inzagerecht misbruikt. Maar het parket vindt dus dat er geen misdrijf is gepleegd en vraagt de raadkamer om Jan Jacob buiten verdenking te stellen.

‘Ik ben opgelucht, al blijf ik voorzichtig. Want ik moet de beslissing van de raadkamer afwachten’, reageert Jan Jacob.

Op 6 november beslist de raadkamer over deze vervolging. Op dezelfde dag doet de Kamer van Inbeschuldigingstelling een uitspraak in de strafzaak over de dood van Jonathan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content