Parket onderzoekt Tom Meeuws voor geknoei met facturen bij De Lijn

Tom Meeuws © Belga

Tom Meeuws zou als directeur bij De Lijn in Antwerpen geknoeid hebben met facturen aan het Antwerpse cultuurhuis De Roma. Onthullingen daarover zorgden eerder al voor het einde van het Antwerpse kartel Samen.

Het Antwerpse gerecht voert een strafrechtelijk onderzoek naar de Antwerpse SP.A-voorzitter Tom Meeuws. Dat meldt VTM Nieuws woensdagavond. Hij zou in zijn vorige job als directeur bij De Lijn in Antwerpen geknoeid hebben met facturen aan het Antwerpse cultuurhuis De Roma. De openbaarvervoersmaatschappij deed zelf aangifte van de zaak, waarop het parket een onderzoek is gestart.

Tom Meeuws kwam al eerder in opspraak voor de heisa met facturen bij De Lijn. Het Antwerpse SP.A-kopstuk keurde als directeur bij De Lijn in Antwerpen een factuur van 664.000 euro van cultuurhuis De Roma goed, voor de organisatie van het openingsfeest voor de Reuzenpijp van de Antwerpse premetro. In januari kwam dat verhaal naar boven in de media, wat niet veel later de doodsteek betekende voor het Antwerpse kartel met Groen, ‘Samen’.

Het parket opende in februari al een onderzoek naar de zaak. Dat gebeurde na aangifte van De Lijn, bevestigt de woordvoerder van de openbaarvervoersmaatschappij Tom Van de Vreken aan VTM Nieuws. Aanvankelijk klonk het dat nieuwe elementen naar boven waren gekomen nadat Tom Meeuws in de pers gecommuniceerd had over de aantijgingen. Maar dat werd al snel bijgesteld. ‘Het gaat om mogelijk strafbare feiten zoals ze in 2015 bekend waren, waarbij ik de nadruk leg op ‘mogelijk’. Het is aan het parket om uit te maken hoe of wat.’

Het gerecht zal contracten en betaalde facturen tussen De Lijn en de Roma, tussen 2013 en 2015, verder analyseren.

Meeuws zelf en SP.A reageren voorlopig niet. Volgens VTM Nieuws was het Meeuws zelf die ervoor zorgde dat De Lijn aangifte deed. Hij had bij zijn vertrek immers een dading afgesloten met de openbaarvervoersmaatschappij, waardoor beide partijen de zaak stil moesten houden. Door zijn verklaringen in de pers had hij dat akkoord zelf geschonden en kon de Lijn niet anders dan naar het parket stappen, klinkt het.

Eerder op de dag had Meeuws Jinnih Beels voorgesteld als lijsttrekker van SP.A bij de vverkiezingen in Antwerpen. Het nieuws van het gerechtelijk onderzoek naar Meeuws heeft Beels ‘overvallen’, zei ze woensdagavond in Terzake. ‘Ik wist daar helemaal niet van, en hij waarschijnlijk ook niet. Het gaat om een gerechtelijk onderzoek, dat is geheim, dus het is niet onlogisch dat we dat niet wisten’, stelt ze.

Beels blijft wel achter haar voorzitter staan. ‘We hebben vandaag onze lijst voorgesteld, een fantastische lijst, en ik neem mijn verantwoordelijkheid als lijsttrekker op’, zei ze. ‘Ik geloof in hem, in ons en in ons verhaal. We gaan de vragen blijven beantwoorden en blijven benadrukken dat we een sterke ploeg zijn.’

Partner Content