Opinie

Rik Van Cauwelaert

Parel van de Belgische diplomatie: valsheid in geschrifte, cocaïne en toch eervol pensioen

Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

Kennelijk zijn sommige Belgen gelijker voor de wet, zeker als ze PS-bescherming genieten.

Pierre-Dominique Schmidt, diplomaat en gewezen Belgisch ambassadeur in Parijs, is met pensioen. Dat meldde de krant De Morgen afgelopen zaterdag. Opmerkelijk nieuws, want Schmidt is amper 54 en is lang niet onbesproken.

Schmidt, een PS-rekruut, werd destijds als het ware uit het niets tot Belgische ambassadeur in Parijs gebombardeerd. En van bij het begin liep het ernstig fout. Volgens een diplomaat in de Franse hoofdstad werd de Belgische ambassade in Parijs in geen tijd een drukbezochte discotent. Want de steevast als ‘flamboyant’ omschreven ambassadeur ontpopte zich al snel tot een locomotief van het lokale nachtleven. Graaggeziene gast op de Parijse feestjes van ambassadeur Schmidt was toenmalig PS-voorzitter Elio Di Rupo. Onder buitenlandse diplomaten in Parijs raakte de Belgische ambassade bekend als ‘la cage aux folles’.

De party’s kostten de ambassadeur handenvol geld. Om zijn schulden te betalen vervalste Schmidt dan maar de handtekening van toenmalig directeur-generaal Jan Grauls van de Overheidsdienst Buitenlandse Zaken om een krediet van 75.000 euro los te peuteren van het Fortis-filiaal in Parijs. Enkele weken later werd Schmidt geschorst en naar Brussel teruggeroepen. Maar Schmidt weigerde, sprak van een homofoob complot en beriep zich in interviews op zijn vriendschap met een intussen hoogst gegeneerde Elio Di Rupo.

Ondanks het bevel om naar Brussel terug te keren bleef Schmidt in Parijs. In 2008, een jaar na de poging tot oplichting, werd hij er tijdens een controle door de lokale politie opgepakt omdat hij zich bediende van een diplomatieke nummerplaat waar hij geen recht meer op had. Bovendien werd hij op het gebruik en bezit van cocaïne betrapt.

Het meningsverschil met de Parijse politie kwam Schmidt op een veroordeling van drie maanden voorwaardelijk te staan. Op geen enkel moment bleek die veroordeling nog maar in aanmerking te komen om Schmidt de laan uit te sturen. Want hij bleef al die tijd, tot voor kort, in dienst van Buitenlandse Zaken met behoud van zijn riante ambtenarensalaris.

Recent mocht hij, na een deal met Buitenlandse Zaken en de pensioencommissie, met eervol pensioen vertrekken.

Waar Pierre-Dominique Schmidt al die egards verdiende, blijft zelfs voor doorgewinterde diplomaten een raadsel. Kennelijk zijn sommige Belgen gelijker voor de wet, zeker als ze PS-bescherming genieten.

Partner Content