Ozon- en hittegolfplannen worden geactiveerd

Vandaag treedt de waarschuwingsfase van het Vlaams hittegolfplan in werking, naast een intergewestelijke plan. Ook de stad Brussel treft speciale maatregelen.

Het KMI verwacht de volgende dagen heet weer. Woensdag stijgt het kwik in Ukkel tot 30 graden Celsius. Ook donderdag en vrijdag blijft het warm met maximumtemperaturen tot 30 à 31 graden Celsius.

Daarom wordt ‘het ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan’ geactiveerd, laat de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) dinsdagmiddag.

De waarschuwingsfase moet er onder meer voor zorgen dat instellingen en organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen, gepaste maatregelen treffen. Het algemeen advies luidt: voldoende water drinken, jezelf en je huis koel houden.

De combinatie van luchtvervuiling, hoge temperaturen en zonnig weer zullen de volgende dagen zorgen voor een toename van de ozonconcentraties. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe hoog de concentraties zullen oplopen en of de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden zal worden.

Als dat wel zo is, zal IRCEL een aparte waarschuwing uitsturen.

Brussel

Ook de stad Brussel, het OCMW en de buurthuizen activeren een hittegolfplan.

Dat roept vooral kwetsbare groepen op om zich op voorhand via een gratis nummer te melden (0800 35 550). De buurthuizen nemen geregeld contact met wie zich gemeld heeft, ze verdelen kruiken en veldflessen, hebben speciale teams die langskomen om het welzijn van de ingeschreven personen te bekijken en controleren de leefomstandigheden in de woning.

Partner Content