Overzicht staking 22 april: vrijwel geen openbaar vervoer

© Belga

De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft woensdag 22 april opgeroepen tot een staking die gericht is tegen de besparingsmaatregelen van de federale regering.

ACOD organiseert op woensdag 22 april een algemene staking tegen de verschillende regeringen van het land. De bond staakt tegen de bezuinigingen in de openbare sector en de aanvallen op de pensioenen en statuten van de ambtenaren. ACOD waarschuwt dat de staking van woensdag 22 april ‘voelbaar’ zal zijn ‘in vrijwel alle openbare diensten’. De socialistische vakbond beweert dat de regering, sinds de stakingsaanzegging 40 dagen geleden, geen enkele poging ondernomen heeft om rond de tafel te gaan zitten.

Andere vakbonden werden uitgenodigd, maar ACV en ACLVB lieten weten niet te zullen deelnemen. Toch zal onder meer de spoortak van de christelijke vakbond stakend spoorpersoneel dekken.

NMBS: ernstig verstoord verkeer

Omdat de christelijke vakbond bij het spoor leden die willen deelnemen aan de staking ‘niet zal tegenhouden’, zullen er woensdag wellicht bijzonder weinig treinen rijden. Een oproep om te staken van ACV is er evenwel niet. Alleen ACOD Spoor staakt officieel.

Ter vergelijking: op 30 juni vorig jaar was er al een staking van ACOD Spoor en toen kon slechts één op de vijf treinen vertrekken, meestal lokale treinen. Een derde van de treinbegeleiders en een derde van de bestuurders legde toen het werk neer.

Nu duidelijk geworden is dat deze keer ook ACV Transcom de staking zal dekken, lijkt het erop dat er niet veel treinen zullen rijden komende woensdag.

NMBS waarschuwt voor het risico op ernstige hinder en raadt aan niet op de trein te vertrouwen tussen dinsdag 21 april vanaf 22.00 uur en woensdag 22 april tot het einde van de treindienst. NMBS zal haar klanten op de best mogelijke manier informeren in aanloop naar en tijdens de staking.

MIVB: zo goed als geen verkeer

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB heeft beslist om het personeel dat wil meestaken toch te dekken. Dat gebeurde op vraag van de overgrote meerderheid van de bus-, tram- en metrobestuurders. Als gevolg daarvan zal er woensdag wellicht zo goed als geen verkeer mogelijk zijn op het MIVB-net. Aanvankelijk had enkel de socialistische overheidsvakbond ACOD opgeroepen tot de staking. Op die manier wilde de bond protesteren tegen de besparingsmaatregelen van de federale regering. Maar nu hebben dus ook de andere vakbonden beslist om hun leden die meestaken te dekken. “De bestuurders van de MIVB willen geen bezuinigingsbeleid en geen nieuwe besparingsbeleid bij de openbare vervoersmaatschappijen”, aldus de christelijke vakbond. Er wordt ook benadrukt dat de chauffeurs “zich nog altijd verzetten tegen de indexsprong en de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd”.

Vanaf 6.00 uur woensdagochtend zal de maatschappij reizigers informeren via de sociale media, de MIVB-app, de website en het Contact Center op het telefoonnummer 070/23.20.00.

De MIVB zegt alles in het werk stellen om in de mate van het mogelijke de belangrijkste lijnen toch te bedienen, aldus de vervoersmaatschappij.

De Lijn: dienstverlening in heel Vlaanderen verstoord

Ook De Lijn waarschuwt voor hinder. Aangezien alleen ACOD staakt, zullen er wel bussen en trams rijden maar de dienstverlening zal volgens de Vlaamse vervoersmaatschappij in heel Vlaanderen verstoord zijn. De vervoermaatschappij raadt haar reizigers aan om woensdagochtend www.delijn.be te raadplegen. Daar geeft ze vanaf 6.00 uur actuele overzichten van de gevolgen voor de dienstverlening. Hoeveel en waar er hinder zal zijn, kan De Lijn pas de ochtend zelf communiceren.

Thalys: ernstig verstoord verkeer

Door de staking zal het verkeer op het Thalys-netwerk ernstig verstoord zijn. Ook dinsdagavond zullen enkele treinen hinder ondervinden. Thalys raadt reizigers aan om hun reis uit te stellen. Ongeacht de tariefvoorwaarden kunnen Thalys-reizigers zonder bijkomende kosten de gereserveerde tickets voor de betrokken treinen omruilen naargelang de beschikbaarheid of een terugbetaling aanvragen bij het initiële verkooppunt. Voor actuele verkeersinformatie kunnen reizigers terecht op de website Thalys.com of de gratis Thalys-applicatie downloaden.

Openbare diensten: voelbaar in alle openbare diensten

In vrijwel alle openbare diensten zal de staking voelbaar zijn. “We kunnen niet anders dan een krachtig signaal geven aan de regeringen van dit land”, zegt ACOD-voorzitter Chris Reniers. “De werkdruk neemt onaanvaardbaar toe en de burgers krijgen niet langer de betaalbare en kwaliteitsvolle dienstverlening waar ze recht op hebben.” Reniers hekelt ook dat de regering Michel “voor de tweede maal in drie jaar tijd een pensioenhervorming voor de ambtenaren forceert”. Volgens de ACOD-voorzitter is het pensioen van de ambtenaren “zeker niet te hoog, want het ligt op het niveau van het Europees gemiddelde”. ACOD beweert ook dat de regering, sinds de vakbond 40 dagen geleden haar stakingsaanzegging voor 22 april indiende, geen enkele poging ondernomen heeft om rond de tafel te gaan zitten.

Politie: boeteloze week en boycot flitsmarathon

Deze week houdten de politiebonden een nieuwe boeteloze week om aandacht te krijgen voor het moeilijke pensioendossier en de bescherming van hun statuut. De bonden roepen alle personeelsleden op om een week lang “eerder verkeersopvoedkundig en minder repressief op te treden”. De voor donderdag geplande flitsmarathon dreigt daarmee in het water te vallen. De bonden wijzen op de problematiek rond hun statuut, “vooral dan het systeem van de toelagen en de vergoedingen voor de onregelmatige prestaties”, klinkt het. Daarnaast is er dus ook de pensioenregeling. De meeste politieagenten konden tot voor kort met 58 jaar op pensioen, maar een arrest van het Grondwettelijk Hof zette die regeling op losse schroeven. De bonden onderhandelen daarover met de regering, maar voorlopig zonder resultaat.

Hoe die boeteloze week in zijn werk zal gaan? De vakbonden denken aan “een verbale – of een ‘gecontroleerde’ opmerking”. Dat kan voor “overtredingen waar het appreciatierecht toegepast kan worden”. Voor overtredingen die echt niet door de beugel kunnen, zoals roekeloos rijgedrag, niet-verzekerden en strafbare alcoholintoxicatie, moeten nog altijd boetes uitgeschreven worden, menen de bonden. “Op die manier brengen we de verkeersveiligheid niet in het gedrang, maar zal de staatskas wat minder gevuld worden. Bijkomend geeft het aan onze mensen de gelegenheid om uit te leggen waarvoor ze actie voeren”, aldus het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Tijdens deze week is ook een staking gepland voor alle agenten die op de dag van de flitsmarathon ingezet worden voor het flitsen van voertuigen, worden er op 23 en 24 april stiptheidscontroles uitgevoerd en staat op 24 april een grote betoging gepland in Brussel.

(TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content