Overleg justitie: Geens niet van plan toegevingen te doen op ‘visie van morgen’

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) © BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) lijkt niet van plan toegevingen te doen op de besparingen en hervormingen bij Justitie, ondanks de striemende kritiek van Cassatievoorzitter Jean de Codt. “Ik ga voluit voor de nieuwe visie”, zo blikte Geens op Radio 1 vooruit naar het overleg met de top van de magistratuur.

Geens zit dinsdagochtend samen met de voorzitters van de colleges van het Hof van Cassatie, van de hoven en rechtbanken en van het openbaar ministerie, na de uitspraken van de Codt. Die had gewaarschuwd dat het besparingsbeleid van de regering Justitie ertoe aanzet de wet niet na te leven en België zo dreigt om te vormen tot een “schurkenstaat”.

De minister trok de woorden en cijfers van de Cassatievoorzitter maandagavond al in vraag. Volgens hem verdedigt de Codt – “vanuit nobele bedoelingen” – een visie op Justitie “van vandaag”. “En niet de visie van morgen. Ik ga voluit voor die nieuwe visie”, aldus Geens. “Een visie die ons binnen dit en enkele jaren, als men ons laat doen, veel betere resultaten zal geven.”

Geens herhaalde dat de plannen van de regering naast een “beperkte vermindering” van het personeel vooral moeten zorgen voor een vergroting van de efficiëntie en een vermindering van de werklast. Iets wat volgens hem al duidelijk blijkt uit zijn eerste drie potpourri-wetten. De minister erkende dat hij en de regering “moeten spreken met en luisteren naar de magistratuur wanneer zo’n zware woorden worden gebruikt”.

Toegeven op de hervormingen lijkt hij echter niet van plan. “Ik denk dat ik hen de cijfers nog eens gedetailleerd ga voorleggen, om te bewijzen dat de cijfers niet zo slecht zijn als zij doen uitschijnen”, besloot Geens.

‘Vastberaden hervormingen verder zetten’

De minister reageerde gisteren al in een mededeling, die de titel meekreeg ‘Minister van Justitie zet vastberaden zijn hervormingen verder’.

Hij drukt zich ook “zijn stijgende verbazing uit over de tergende en roekeloze wijze waarop de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel zich in de pers uitlaat”. Die laatste kritiek betreft Luc Hennart, die op RTL de minister bekritiseerd had.

Jean de Codt van zijn kant zei zondag onder meer: “Het besparingsbeleid van de federale regering zet de administratie Justitie ertoe aan de wet niet na te leven en dreigt België om te vormen tot een schurkenstaat.”

Nog meer dan over het woordgebruik is de minister verwonderd over “het gebrek aan dossiergetrouwheid” bij de genoemden.

‘Niet te loochenen daling’

“Bijvoorbeeld staat zeggen dat het aantal gevangenen in ons land steeds toeneemt, helemaal haaks op de niet te loochenen daling van het aantal gevangenen tussen april 2014 en nu, meer bepaald van 11.813 tot 10.872. Evenzeer is bijvoorbeeld het zich altijd opnieuw beklagen over het tekort aan personeel bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel, volledig in strijd met het gegeven dat het aantal magistraten daar sedert 2014 werd uitgebreid met 30 procent en het kader volledig is ingevuld, terwijl het kader van de griffiepersoneelsleden sedert 2014 werd verdubbeld, bij een nu voor 83 procent ingevuld kader.”

Geens zit dinsdagochtend om 09.00 uur samen met de voorzitters van de colleges van het Hof van Cassatie, van de hoven en rechtbanken en van het openbaar ministerie. De minister benadrukt steeds open te staan voor dialoog.

Maar, hij vertrouwt erop, schrijft hij, “dat alle magistraten de nodige objectiviteit, neutraliteit en sereniteit aan de dag zullen blijven leggen. Zoals het Europees Hof voor de rechtenvan de Mens reeds herhaaldelijk heeft gezegd : ‘Het Hof benadrukt dat de grootst mogelijke discretie zich opdringt aan de gerechtelijke overheden en brengt in herinnering dat deze discretie hen ervan moet weerhouden de pers te gebruiken, zelfs niet om te antwoorden op provocaties. Zo willen het de hogere eisen van de justitie en van de verhevenheid van de gerechtelijke functie.’

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content