Na zijn terugtreden als CEO in augustus bleef Steve Jobs voorzitter van de raad van bestuur van Apple. Deze week kondigde Apple echter niet de verwachte iPhone 5 aan, maar wel de iPhone 4S. De koers van het aandeel Apple daalde meteen. Hoe ziet u de toekomst van het bedrijf nu Jobs er niet meer is? "Het feit dat er eergisteren geen nieuwe iPhone 5 gepresenteerd werd, duidt erop dat de lange afwezigheid van Steve Jobs al meteen een impact heeft op de innovatieve kracht van Apple. Zijn opvolger Tim Cook zal het helemaal niet makkelijk hebben om dat helse vernieuwende ritme aan te houden."

"Jobs zal de roadmap voor de komende jaren wel mee uitgetekend hebben, maar zijn overlijden zal ongetwijfeld een vertragend effect hebben. Concurrenten zoals Samsung en nu ook Google zitten Apple sterk op de hielen. Ik vrees dus dat Apple over zijn hoogtepunt heen is."

Na de middelbare school startte Jobs een hogere opleiding maar gaf er al na zes maanden de brui aan en verdiepte zich in kalligrafie. Uiteindelijk werd hij een van de meest succesvolle zakenmannen van de Verenigde Staten. Is zo'n carrière de dag vandaag nog mogelijk volgens u?

"Ongetwijfeld. We staan nog maar aan het begin van een bijzonder innovatieve periode dank zij het internet en de uitermate snelle digitalisering van de maatschappij. Facebook bestaat nog maar sinds 2004 en de impact van Marc Zuckerberg is overweldigend. Sergey Brin en Larry Page van Google behoren tot de meest succesvolle ondernemers in de wereld."

"Ook Belgen zijn sterk bezig. Wereldwijd draaien bijna 2% van alle websites waaronder het White House op Drupal, de oplossing van Dries Buytaert. Er zullen nog nieuwe Steve Jobs-en opstaan, ik vermoed zelfs dat die in de nabije toekomst zullen opduiken in India of China die aan een enorme inhaalbeweging bezig zijn."

Obama noemt Jobs een van de grootste Amerikaanse innovators en een visionair, New Yorks burgemeester Michael Bloomberg heeft het zelfs over een genie dat zal worden herinnerd zoals Einstein en Edison. Denkt u er ook zo over?

"Plots maakt m'n van Steve Jobs een heilige. Het is idioot om hem op hetzelfde niveau als Einstein en Edison te plaatsen. Over 100 jaar zal volgens mij niemand hem nog herinneren."

"Hij heeft de grote verdienste dat hij computers, gsm's en tablets zoals de iPad bijzonder gebruiksvriendelijk heeft gemaakt. Tegelijk was hij een glorious bastard: een gewiekste zakenman die erin slaagde om altijd een marge van 30 tot 50 procent te behouden voor producten waar gebruikers dan nog een enorme meerprijs voor willen betalen. Geef toe, 500 euro voor een gsm is enorm."

"Tegelijk zorgde hij voor een zeer gesloten systeem zoals iTunes waar partners en leveranciers zoals de mediabedrijven niet onderuit kunnen."

"En vooral, Steve Jobs gaf geen cent uit voor marketing. Integendeel, hij liet een wind en het stond in alle kranten. Die marketingkracht is uniek, maar hangt samen met de hele globale mediatisering. In die zin moest Steve Jobs niet onderdoen voor Lady Gaga."

Volg Luc Blyaert op Twitter

Volg Luc Blyaert op Facebook

Volg Luc Blyaert op DataNews.be