Over Michel Wuyts worden vaak lelijke dingen gezegd. Meestal terecht. Neem nu begin dit seizoen. Kuurne-Brussel-Kuurne is net afgelopen, storm, zeg maar gerust een orkaan, in Frankrijk meer dan vijftig doden, regen, kou, miserie, ellende en wat men in het sportmilieu met een algemene term omschrijft als 'kloterij'.
Karl Vannieuwkerke, van het criterium in Diksmuide, interviewt de derde in de uitslag: Ian Stannard, van wie wij nog nooit hadden gehoord.

De Brit is zodanig verkleumd dat hij niet meer bij machte is te spreken. Zijn gelaat torst al het leed van de wereld plus dat van Leif Hoste, en dat is voorwaar niet weinig. Neemt Michel Wuyts daarna weer over en wat zegt die over de arme Stannard: 'Zag u dat? Een ouwmeekesgezicht.'

Een ouwmeekesgezicht! 'Wie spreekt?' roepen wij verontwaardigd van uit onze zetel. Erg beleefd was dat niet, noch voor die Stannard noch voor de ouw meekes.

Maar goed, eerlijk is eerlijk: met zijn Flandriens heeft Wuyts voor een nieuwe parel aan de al ongeëvenaarde kroon van Vlaamse wielerdocumentaires gezorgd. Nooit krijgt een mens genoeg van de oude verhalen van de oude meesters.

Het is nu te hopen dat Piet Van Roe, de Slachter van de Reyerslaan, naast het voetbal, de Formule 1, het tennis, de atletiek, het basket, het volley, het handbal, het korfbal, het hockey, het mountainbiken, het boksen, de motorcross, het ijshockey, de jumping, het judo, het zwemmen, het waterpolo, het kunstduiken, het golf, het rugby, het schermen, het Grieks-Romeins worstelen, het gewichtheffen, de gymnastiek, het biljarten en het roeien niet ook het wielrennen op de VRT afschaft.

Handen af van de Ronde van Romandië. Geen kwartier leveren wij in van onze Ronde van Spanje. Stel je voor dat ze daardoor net die ene toeschouwer langs het parcours missen, de mensen zouden een verkeerd beeld krijgen van de Vuelta. We zullen hier eens iets schrijven zie, waarvan wij in onze ergste nachtmerrie nooit hebben gedroomd dat we het ooit op papier zouden zetten: we zouden Michel Wuyts missen! Op wiens kap moeten we anders zitten?

Koen Meulenaere

Over Michel Wuyts worden vaak lelijke dingen gezegd. Meestal terecht. Neem nu begin dit seizoen. Kuurne-Brussel-Kuurne is net afgelopen, storm, zeg maar gerust een orkaan, in Frankrijk meer dan vijftig doden, regen, kou, miserie, ellende en wat men in het sportmilieu met een algemene term omschrijft als 'kloterij'. Karl Vannieuwkerke, van het criterium in Diksmuide, interviewt de derde in de uitslag: Ian Stannard, van wie wij nog nooit hadden gehoord. De Brit is zodanig verkleumd dat hij niet meer bij machte is te spreken. Zijn gelaat torst al het leed van de wereld plus dat van Leif Hoste, en dat is voorwaar niet weinig. Neemt Michel Wuyts daarna weer over en wat zegt die over de arme Stannard: 'Zag u dat? Een ouwmeekesgezicht.' Een ouwmeekesgezicht! 'Wie spreekt?' roepen wij verontwaardigd van uit onze zetel. Erg beleefd was dat niet, noch voor die Stannard noch voor de ouw meekes. Maar goed, eerlijk is eerlijk: met zijn Flandriens heeft Wuyts voor een nieuwe parel aan de al ongeëvenaarde kroon van Vlaamse wielerdocumentaires gezorgd. Nooit krijgt een mens genoeg van de oude verhalen van de oude meesters. Het is nu te hopen dat Piet Van Roe, de Slachter van de Reyerslaan, naast het voetbal, de Formule 1, het tennis, de atletiek, het basket, het volley, het handbal, het korfbal, het hockey, het mountainbiken, het boksen, de motorcross, het ijshockey, de jumping, het judo, het zwemmen, het waterpolo, het kunstduiken, het golf, het rugby, het schermen, het Grieks-Romeins worstelen, het gewichtheffen, de gymnastiek, het biljarten en het roeien niet ook het wielrennen op de VRT afschaft. Handen af van de Ronde van Romandië. Geen kwartier leveren wij in van onze Ronde van Spanje. Stel je voor dat ze daardoor net die ene toeschouwer langs het parcours missen, de mensen zouden een verkeerd beeld krijgen van de Vuelta. We zullen hier eens iets schrijven zie, waarvan wij in onze ergste nachtmerrie nooit hebben gedroomd dat we het ooit op papier zouden zetten: we zouden Michel Wuyts missen! Op wiens kap moeten we anders zitten? Koen Meulenaere