‘Oudjes’ is meest gehate woord van 2014

'Oudjes': niemand gebruikt het tegen een oudere, alleen bij het praten over een oudere. © Reuters

Het woord ‘oudjes’ mag worden geschrapt uit het Nederlands, vinden de deelnemers aan de verkiezing ‘Weg met dat woord!’ van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL).

Van de tien meest gehate woorden in 2014 kreeg de term ‘oudjes’ 18 procent van de stemmen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Net daarachter eindigden de woorden ‘participatiesamenleving’ en ‘yolo’ (afkorting voor de Engelse term You only live once) met 17 procent van de stemmen op de tweede plaats.

Yolo en participatiesamenleving werden vorig jaar ook al genomineerd en eindigen nu opnieuw hoog in de top drie. Ze hebben zich ondanks de impopulariteit weten te handhaven.

Het woord ‘oudjes’ wordt door de kiezers als denigrerend ervaren voor ouderen en mag daarom uit onze taal verdwijnen, vinden de kiezers. Andere genomineerden waren ‘Oh my god’, ‘duurzaam’ en ‘selfie’.

Woord van het Jaar 2014

Dinsdag 16 december wordt ook het Woord van het Jaar 2014 en de vijf winnende woorden in de categorieën jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek bekendgemaakt.

De 10 kanshebbers voor Vlaanderen zijn boterhammentaks, doorkijkbelasting, faunatrap, flitsmarathon, kamikazecoalitie, karaattaks, kopspringer, schaarsteschijf, uitstelbaby en wormburger.

Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze komen meestal voort uit gebeurtenissen in de actualiteit en worden gedurende een periode veelvuldig gebruikt in de dagelijkse taal. Vorig jaar won het woord ‘selfie’. (TE)

Kinderwoord van het Jaar: ‘OMG’

OMG (zeg ‘O EM JIE’) is het Kinderwoord van het Jaar 2014 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. OMG is een acroniem of letterwoord dat bestaat uit de beginletters van de uitdrukking ‘oh my god’. Het is een uitroep die vaak in conversaties en sociale media wordt gebruikt als reactie op iets dat als opzienbarend, spectaculair of afschuwelijk wordt ervaren. OMG werd door de kinderen via Ketnet.be gekozen uit een shortlist van vijf woorden.

De andere woorden in de shortlist waren:

  • Kabonga: ik heb het, eureka, gelukt…
  • Twix: tegelijkertijd hetzelfde zeggen
  • Bestie: je beste vriend of vriendin
  • Loomen: met gekleurde elastiekjes armbandjes of figuurtjes maken

In totaal hebben bijna 30.000 kinderen via Ketnet.be hun stem uitgebracht. Met 43% van de stemmen was OMG veruit het populairste woord in de shortlist en het is dus met recht en reden het Kinderwoord van het Jaar 2014 geworden. OMG is vooral ook in de sociale media en mobiele communicatie populair. Het is dan ook een typisch woord van deze tijd en een bewijs van de creatieve manier waarop kinderen omgaan met taal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content