Oude en nieuwe vorstenpaar tafelen met federale regering

Zowel koning Albert als zijn opvolger Filip lunchten met de voltallige federale regering. ‘Een historisch moment’, aldus Open VLD-vicepremier Alexander De Croo.

Het oude en nieuwe vorstenpaar tafelden met de voltallige federale regering op het kasteel van Laken. De laatste regering onder koning Albert was meteen ook de ploeg die het moeilijkst tot stand kwam, met een formatie die bij momenten eindeloos leek.

Verschillende ministers en vicepremiers drukten bij aankomst hun waardering uit voor het werk van de vorst. “Dit is toch een beetje een historisch moment”, vond Open
VLD-vicepremier Alexander De Croo. Hij was het die destijds de stekker uit de federale regering trok, wat de koning met de moeilijkste formatie van zijn ambtsperiode opzadelde.

“Toen er eindelijk een regering was, zag ik een last van zijn schouders vallen. Ik verwacht dat nu ook te zien”, aldus De Croo.

Ook CDH-collega Joëlle Milquet verwachtte een vrolijke sfeer aan tafel. “Het geeft ons de kans om in een meer ontspannen, uitgelaten sfeer samen te zijn dan toen hij zijn aftreden aankondigde”, klonk het.

Joëlle Milquet, die sinds 1999 al eens bij de koning langs mocht, drukte ook haar “uitdrukkelijke appreciatie” uit voor Albert II.

‘Moment vol emotie’

En dat deed ook PS-vicepremier Laurette Onkelinx, die al twintig jaar federaal actief is. Ook voor haar is het naar eigen zeggen “een moment vol emotie”. “De koning heeft heel goed gewerkt voor België, voor de harmonie in ons land”, besloot ze.

Ook Filip – nu nog kroonprins, binnenkort koning – schoof al mee aan. Over de boodschap die de federale ministers aan de nieuwe koning willen meegeven, bleven ze voorlopig op de vlakte. “Dat is voor volgende week “, verduidelijkte begrotingsminister Olivier Chastel (MR) nog. “Ik heb begrepen dat hij ons 22 juli al ontvangt.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content