Opvallende figuren in de strijd tegen IS: documentairemaker Matthew VanDyke traint christelijke militie in Irak

Matthew VanDyke © Reuters

Na de onthoofding van zijn vrienden James Foley en Steven Sotloff, en omdat hij de reactie van de internationale gemeenschap te laks vindt, besloot de bekroonde Amerikaanse documentairemaker Matthew VanDyke niet langer toe te kijken. Samen met enkele Amerikaanse veteranen traint hij een christelijke militie in Noord-Irak om zich te verdedigen tegen de oprukkende terreurorganisatie Islamitische Staat.

Matthew VanDyke
Matthew VanDyke© Reuters

Oorlogssituaties zijn Matthew VanDyke niet vreemd. Tussen 2007 en 2011 reisde de ex-journalist met de motor door het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In Libië sloot hij zich aan bij de opstand tegen toenmalig dictator Muammar Khadaffi en was hij een tijdlang krijgsgevangene. Veel van de beelden die hij maakte, zijn gebruikt in de documentaire ‘Point of Shoot’ (2014), een samenwerking met regisseur Marshall Curry. De film won onder meer de prijs voor Best Documentary op het Tribeca Film Festival in 2014 en de Special Jury Prize for Documentary op het Independent Film Festival of Boston.

Persoonlijke kruistocht

Opvallende figuren in de strijd tegen IS: documentairemaker Matthew VanDyke traint christelijke militie in Irak
© BELGA

Na de onthoofding van zijn collega’s en vrienden James Foley en Steven Sotloff, wilde hij niet langer toekijken naar de gruwel van de Islamitische Staat – die hij ‘de gesel van de mensheid’ noemt – en besloot hij zelf het heft in handen te nemen. ‘Als je in iets gelooft, dan moet je naar buiten gaan en iets doen in plaats van gewoon je duim op te steken naar de tv vanuit je sofa’, zei hij volgens USA Today.

Volgens de Amerikaanse media richtte VanDyke vorig jaar Sons of Liberty International (SOLI) op, een ‘veiligheidsorganisatie die kwetsbare populaties opleidt om zichzelf te verdedigen tegen terroristen en rebellen’. SOLI is een non-profitorganisatie, vrijwilligers die ‘willen optreden waar de regeringen van de internationale gemeenschap falen’. Het werkingskapitaal komt vooral van crowdfunding.

Christelijke militie

Met de hulp van vier Amerikaanse veteranen trainde SOLI afgelopen winter een militie van Assyrische christenen op een geheime locatie in de Vlakte van Nineve in Noord-Irak, de Nineveh Plains Protection Unit (NPU), van enkele honderden mannen.

De bevolking van de Nineveh-vlakte is overwegend christelijk, maar er leven ook Yezidi’s, Koerden en Turkmenen. Zij vrezen uitroeiing door de radicaalislamitische IS-strijders. SOLI wil hen trainen om zich te verdedigen tegen het oprukkende IS-leger.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Veteranen

Een Amerikaanse documentairemaker die zelf de wapens gaat opnemen in Irak, Matthew VanDyke is op z’n minst een opvallende figuur in de strijd tegen IS te noemen. Hij behoort tot een groeiende groep van Amerikanen die naar Irak trekken omdat ze het optreden van de internationale gemeenschap te laks vinden.

The New York Times meldde dat verschillende voormalige Amerikaans soldaten in de afgelopen maanden als vrijwilligers ten strijde zijn getrokken in Irak en Syrië, terwijl Washington nog steeds twijfelt om grondtroepen te sturen. Ze worden gedreven door diverse motivaties, van woede over de IS-gruwelijkheden over verveling thuis tot ontzetting dat de vijand die ze probeerden uit te schakelen, sterker dan ooit is.

Officiële cijfers zijn er niet, maar volgens de Koerdische militie Y.P.G. in Syrië gaat het reeds om meer dan 100 Amerikanen, aldus nog de krant.

‘Engelen’ in Irak: propaganda

Het verhaal van VanDyke doet enigszins denken aan andere opvallende mensen die de wapens hebben opgenomen tegen IS.

Abu Azrael
Abu Azrael© Facebook

Zo groeide Ayyub Faleh al-Rubaie alias ‘Abu Azrael’ of ‘de aartsengel de Dood’, een voormalige docent en vader van vijf kinderen die op foto’s vaak een bijl vastheeft, uit tot een cultheld op de sociale media in Irak en de personificatie van de gepaste wraak tegen IS. Al moet de kanttekening gemaakt worden dat de sjiitische militie waaraan hij gelinkt wordt, niet onbesproken is en dat de hype rond hem wellicht vooral Iraanse propaganda is.

Het iconische beeld dat de wereld rondging
Het iconische beeld dat de wereld rondging© /

Een ander populair verhaal is dat van ‘Rehana, de engel van Kobani‘. Het werd een iconisch beeld van de oorlog in Syrië: een mooie Koerdische vrouw die in de belegerde stad Kobani het V-teken maakte en die volgens Twitterberichten minstens 100 strijders van IS had gedood. Het verhaal van de vrouw bleek echter verzonnen op de sociale media. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content