Oppositie: Mail Lieten bewijst dat regering niet werkt

Filip Dewinter © Belga

Groen!, Open VLD, LDD en Vlaams Belang reageerden vrijdag op de fout verstuurde e-mail van minister Ingrid Lieten (SP.A).

De Vlaamse oppositiepartijen zien in de fout verstuurde e-mail van minister Ingrid Lieten (SP.A) een bewijs van het gebrek aan cohesie binnen de Vlaamse regering. Vlaams Belang roept Lieten zelfs op tot ontslag.

Groen!, Open VLD, LDD en Vlaams Belang reageerden vrijdag op de uitgelekte mail waarin Lieten kritiek uitte op het project Vlaanderen in Actie (ViA) en haar collega-ministers van CD&V en N-VA beledigde.

Groen!

Volgens Groen! bewijst de e-mail wat velen al wisten: dat de Vlaamse regering niet werkt. “Minister-president Kris Peeters (CD&V) slaagt er niet in om deze regering bij elkaar te houden. Er is duidelijk geen enthousiasmerend project waar ze zich gezamenlijk achter kunnen scharen,” aldus fractieleider Filip Watteeuw.

Ook loopt ViA een stevige deuk op, aldus Watteeuw. “Vanuit Groen! was er al een aantal maal stevige kritiek op het gebrek aan resultaten en het weinig wervende karakter van ViA. Nu blijkt dat zelfs een meerderheidspartij vindt dat ViA geen sterk merk is.”

Watteeuw vraagt woensdag tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams parlement een vertrouwensstemming.

Open VLD

“We moeten niet enkel schieten op de pianist, maar ook luisteren naar het muziekje dat ze speelt,” luidt het bij Open VLD-fractieleider Sven Gatz.

Gatz zegt te hopen dat de discussie nu niet alleen rond de positie van Lieten gaat draaien en dat de regering haar kop niet in het zand gaat steken. “Hopelijk heeft de mail Peeters wakker geschud en laat hij de problemen niet verder aanslepen, durft hij keuzes te maken en knopen door te hakken”, stelt hij.

Vlaams Belang

Vlaams Belang-fractieleider roept Lieten op consequent te zijn en ontslag te nemen.

“Dat Lieten uitgerekend als minister van Innovatie scherp is voor ViA, het sociaal-economische toekomstproject van de Vlaamse regering tart alle verbeelding”, zegt Dewinter. “Met zo’n meerderheid is er geen oppositie meer nodig in het Vlaams parlement.”

LDD

Ook LDD ziet in de e-mail van Lieten het bewijs dat de samenhang binnen de regering volledig weg is. Fractieleider Lode Vereeck: “We sukkelen van het ene incident in het andere met deze Vlaamse regering. Op federaal niveau hebben we dan nog altijd geen nieuwe regering, maar op Vlaams niveau zitten we met een rariteitenkabinet.”

“De afkeer tussen N-VA en SP.A op federaal niveau begint ook op Vlaams niveau tot onoverbrugbare tegenstellingen te leiden”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content