Oppositie dringt aan op onvoorwaardelijke erkenning Palestina, Groen biedt wisselmeerderheid aan

Dirk Van der Maelen (SP.A) en Wouter De Vriendt (Groen) © Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Oppositiepartijen Groen en SP.A dringen er bij de regeringspartijen op aan om Palestina onvoorwaardelijk te erkennen. Groen biedt een wisselmeerderheid aan, SP.A betreurt dat de meerderheid de keuze voor Palestijns zelfbeschikkingsrecht aan Israël overlaat.

Vandaag stemt de Kamer over een resolutie tot de erkenning van Palestina. Oppositiepartijen Groen en SP.A dringen aan op een onvoorwaardelijke erkenning. Beide linkse partijen noemen de resolutie die nu op tafel ligt ‘een zwaktebod’. Ze vallen over de voorwaarden die opgelegd worden en vinden dat onvoldoende druk gelegd wordt op Israël.

Zowel Dirk Van der Maelenals Wouter De Vriendt schreven een opiniestuk voor Knack.be waarin ze hun reserves bij de huidige resolutie uit de doeken doen.

Oppositie dringt aan op onvoorwaardelijke erkenning Palestina, Groen biedt wisselmeerderheid aan
© belga

‘De regering maakt de erkenning afhankelijk van ‘de evolutie van het overleg tussen de lidstaten van de Europese Unie’ en ‘het bestaan van een volwaardige Palestijnse regering met gezag over het hele Palestijnse grondgebied’. Voorwaarden waaraan enkel voldaan kan worden als de Israëlische regering meewerkt.

Laat ons eerlijk zijn, daarop kunnen we nog wachten tot sint-juttemis. Zonder politieke druk zal Israël gewoonweg verdergaan met de bouw van illegale nederzettingen en lijken nieuwe onderhandelingen bij voorbaat uitgesloten.’

Oppositie dringt aan op onvoorwaardelijke erkenning Palestina, Groen biedt wisselmeerderheid aan
© belga

‘Straks kan de N-VA tonen uit welk materiaal ze is gemaakt. Uit het zachte pluche van de macht of uit het staal van de verontwaardiging en de politieke moed van de Volksunie van weleer.

Groen zal de N-VA een wisselmeerderheid aanbieden om samen met de oppositie over te gaan tot de onvoorwaardelijke erkenning van een onafhankelijke, Palestijnse staat. Iets waar volksnationalisten toch gevoelig aan zouden moeten zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content