Opnieuw veel overlast door zwaar onweer

© An Toutenel

Een zwaar onweer zorgt opnieuw voor veel overlast in verschillende delen van het land. Er is veel verkeershinder op de autosnelwegen en ook het treinverkeer is verstoord. Vooral in Hasselt is er veel schade.

In Limburg heeft het onweer vooral in Hasselt en Genk schade aangericht. De brandweer van Hasselt kreeg quasi tegelijkertijd vier oproepen voor blikseminslagen in woningen. Bij één woning brandde het dak af. Rond hetzelfde tijdstip kreeg de brandweer van Hasselt een tiental oproepen binnen voor wateroverlast in woningen.

Blikseminslagen
De brandweer van Genk kreeg meldingen van blikseminslagen, ondergelopen straten en ondergelopen kelders. Volgens de brandweer van Genk ging het om een zeer hevig onweer maar niet zo hevig als dat van vorige week donderdag waarbij dodelijke slachtoffers vielen op de festivalweide van Pukkelpop.

Boterhammen in het Park afgelast
In Brussel zijn de concerten van Boterhammen in het Park door het noodweer afgelast.”Het is te gevaarlijk om mensen in de buurt van bomen samen te laten komen met bliksemschichten in de lucht”, laat de AB weten. Normaal zouden Axl Peleman en Eva De Roovere optreden.

Nog in Brussel is driekwart van de tunnels ondergelopen. De tunnels zijn voorlopig gesloten. In Ukkel stond het water in bepaalde straten tot een halve meter hoog.

Afritten autosnelwegen afgesloten
Door de vele regen zijn veel afritten van autosnelwegen tijdelijk afgesloten. Dat is onder meer het geval op de E40 ter hoogte van Bertem, op de E411 ter hoogte van Waver, op de E19 ter hoogte van Arquennes, op de E429 ter hoogte van Tubeke en op de E42 ter hoogte van Blaton.

Treinverkeer verstoord
Door het onweer is er op verschillende plaatsen in Vlaanderen vertraging op het spoor. Het gaat om vertragingen van 10 tot 30 minuten, vooral rond Sint-Niklaas, Gent en Antwerpen. “De vertraging is het gevolg van verschillende blikseminslagen op de seininrichting”, legt Mieke Meert van Infrabel uit. “Er is hinder in heel Vlaanderen, maar vooral het treinverkeer rond Sint-Niklaas, Gent en Antwerpen is verstoord.”

Vlaams Brabant
Hevige onweders richtten ook schade aan in Vlaams-Brabant. In Opwijk brandde een huis grotendeels uit nadat de bliksem insloeg op het dak. Ook in Wemmel sloeg de bliksem in op een dak, maar hier bleef de schade beperkt.

Home voor gehandicapten brandt uit
In Antoing, in de buurt van Doornik, in de provincie Henegouwen, is een home voor gehandicapten dinsdagmorgen in vlammen opgegaan nadat de bliksem erop was ingeslagen. De bewoners waren met vakantie. Ze zullen wel een nieuw onderkomen moeten
krijgen, want het home is volledig vernield. In het home woonden 24 gehandicapten. De brandweer van Antoing en Doornik kwam ter plaatse, maar kon niet verhinderen dat het gebouw in vlammen opging. Het home was een jaar geleden ingehuldigd.

In Bergen sloeg de bliksem in op het dak van de school van de Urselinen. Het dak brandde volledig af. In Charleroi zette het onweer vele kelders blank. Hier en daar deed zich een stroompanne voor.

Ook vanmiddag en vanavond trekken onweersbuien vanuit Frankrijk over ons land. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content