Opmerkelijke opkomst voor de Europese verkiezingen

Ewald Pironet
Ewald Pironet Senior writer van Knack

Zo’n 51 procent van de meer dan 400 miljoen kiesgerechtigde Europeanen in 28 lidstaten heeft tussen donderdag en zondag deelgenomen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat is een trendbreuk, want sinds de eerste verkiezing in 1979 ging de opkomst voor de Europese stembusgang gestaag achteruit: tot 42,6 procent vijf jaar geleden.

Voor het eerst sinds 1994 zou meer dan de helft van de Europese kiesgerechtigden ook effectief zijn gaan stemmen. De hoge opkomst zorgde voor opluchting rond het Schumanplein in Brussel, in het hart van de Europese wijk. Want vooraf was er gevreesd dat de desinteresse voor Europa ‘en zijn bureaucraten’ nog zou toenemen.

Voor het eerst sinds 1994 zou meer dan de helft van de Europese kiesgerechtigden ook effectief zijn gaan stemmen.

Volgens Steven Van Hecke, docent Europese en vergelijkende politiek aan de KU Leuven, is ‘die hogere opkomst cruciaal voor de legitimiteit van het Europees Parlement in de komende zittingsperiode. Het zet zijn ambities kracht bij en ik vermoed dat we dat meteen zullen voelen wanneer de topposities binnen de Unie verdeeld moeten worden. In de politieke strijd met de hoofdsteden en de leiders van de nationale regeringen zullen de kersverse Europarlementsleden op hun strepen staan. Terecht overigens.’

Partner Content