Opinie

Luk Lambrecht

Opmerkelijk: CCA Andratx

Kunst in een prachtig domein: een plaats van en voor vele ervaringen!

Domein

Goed 30 kilometer verwijderd van het overdrukke Palma de Mallorca ligt verscholen in een dal het straffe privé-initiatief van het Deense koppel Asbaek in de buurt van het stadje Andratx.

Ze kochten een tijd terug een groot stuk land en bouwden er een centrum op met een zeer ruime kunsthalle, een galerie, een shop, studio’s voor kunstenaars, een bar en een restaurant.

Het is een oase waar ook al kunstenaars zoals Heimo Zobernig en Cosima Von Bonin de rust vonden om lange tijd te broeden op nieuwe projecten. Het is een initiatief dat even doet schrikken en de negatieve bijklank van Mallorca doet verbleken.

Dit initiatief is weliswaar helemaal privé maar dat doet niets af van de kwaliteit en de zorg waarmee hier met de kunst en de kunstenaars wordt omgegaan.

Space Oddity

Momenteel loopt er een puike tentoonstelling, samengesteld door de Duitse Friederike Nymphius die onder de titel “Space Oddity” zich weliswaar verslikt aan de titel maar hier een reeks prachtige werken wist bij elkaar te brengen.

Naast zeer goed werk van bekendere kunstenaars zoals Liam Gillick en Richard Wright is het hier vooral genieten van een hele hoek met abstracte kunst. Klein monochroom werk van Imi Knoebel dat “vast” zit in alu-profielen wordt hier in dialoog gebracht met een schitterend werk van Poul Gernes (1925-1996) die op de laatste Documenta in Kassel present was met een wel zeer kleurrijk model voor een (speelse) watertoren. In deze nabijheid is het een goed “weerzien” met de kleine abstracte werkjes van de Australische kunstenaar John Nixon en weet Jeppe Heim met zijn vrijstaande sculptuur die doet denken aan één van Dan Graham de andere werken prachtig te spiegelen in combinatie met de spiegelende aanwezigheid van de toeschouwers.

Jim Lambie verstoort hier de ‘ordelijke’ kunst met een soort magische hippie-wandelstok en de Brit Terry Haggerty wist hier een prachtig monumentaal lijnenspel in een felle rode kleur naadloos en rechtstreeks op een muur over te brengen.

De tentoonstelling toont voorts minder bekend werk van ondermeer Stefan Müller en Ruth Rooth.

John Armleder

De absolute blikvanger op deze “Space Oddity” is ongetwijfeld het werk van de Zwitserse kunstenaar John Armleder (1949). Een volle muur met plastieken bolvormige spiegels reflecteert en fragmenteert de blik op de omringende tentoonstelling en weet ook een historische installatie van Armleder zelf in een “meerduidig” vizier te houden. Die installatie uit 1976 toont een massa spulletjes en opvallend speelgoed dat te maken heeft met “vliegen”. Het is een humorvolle totaal-installatie die doet nadenken over de soms éénvormige kijk die de recente kunstgeschiedenis ons opdringt. In die periode – midden van de jaren zeventig – moet het niet evident geweest zijn om met banale trash installaties te maken in een kunstklimaat die toen nog steeds werd beheerst door strenge en conceptuele “vormen”. Een derde installatie van Armleder bestaat uit een reeks neons op de vloer die zorgt voor een zeer diffuus licht en dito waarneming.

Wie de zon opzoekt en als “culturo” met enige schroom Mallorca als bestemming kiest hoeft zich vandaag niet écht meer te schamen… op dit mooie eiland wordt meer en meer plaats geruimd voor kunst en cultuur…

Space Oddity nog tot 30 juni in CCA Andratx

www.ccandratx.com

Luk Lambrecht

Partner Content