Oplopend begrotingstekort: SP.A wil dringend commissiezitting

Jan Bertels © Belga Image

SP.A vraagt dat de Kamercommissie Begroting en Financiën ‘op zeer korte termijn’ samenkomt om te discussiëren over de ‘ontsporende begroting’. De partij wil dat ook premier Charles Michel tekst en uitleg komt geven.

Dat zegt SP.A-Kamerlid Jan Bertels. Hij heeft een verzoek ingediend bij commissievoorzitter Kattrin Jadin (MR).

Gisteren raakte bekend dat volgens het Monitoringcomité het begrotingstekort tegen het einde van de legislatuur in 2024 dreigt op te lopen tot 11,8 miljard euro.

Verantwoording

Als het van oppositiepartij SP.A afhangt, moet de commissie Financiën van de Kamer ‘op zeer korte termijn’ samengeroepen worden over de begrotingscijfers.

‘De begrotingssituatie vraagt dit absoluut en we moeten hierover correct geïnformeerd worden en de regering, ministers ter verantwoording kunnen roepen. In een democratie is dit een primaire taak van het parlement’, aldus Jan Bertels in zijn verzoek.

Lees ook de analyse van Ewald Pironet:

De verkiezingsbeloftes kunnen bij het grof vuil.

Volgens Bertels kan er ook niet gewacht worden tot 17 september en de regeling der werkzaamheden in het parlement. ‘De commissie moet mijns inziens eerder samenkomen, en niet alleen met de ministers van Begroting en Financiën. Ik vraag met aandrang ook de premier uit te nodigen. Hij moet ook aanwezig zijn bij deze noodzakelijke gedachtewisseling. De begroting is ook een collectieve verantwoordelijkheid van de gehele regering, waarvan hij de coördinator is’, aldus Bertels.

In maart van dit jaar waarschuwde ook de Hoge Raad van Financiën, die de regering adviseert over de begroting, al dat bij ongewijzigd beleid het structurele tekort zal uitdijen tot circa 11 miljard euro in 2021.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content