Opiniemakers: “Verkiezingen sluipen dichterbij”

© Reuters

Veel opiniemakers worden er op deze Gedichtendag niet lyrisch van, maar het ontslag van Vande Lanotte betekent dat verkiezingen dichterbij sluipen.

De mislukking van bemiddelaar Johan Vande Lanotte beheerst de koppen en opiniestukken donderdag in de Vlaamse kranten.

‘Shame’ kopt De Morgen paginabreed met een knipoog naar de manifestatie in Brussel.

‘Di Rupo laat de boel stikken. De Wever blaast overleg op’, opent Het Laatste Nieuws.

‘Vande Lanotte stopt. Land ligt al 228 dagen stil’, rekent Het Belang van Limburg voor. “Willen de Franstaligen nog wel aan tafel met de N-VA? Ze zeggen ‘ja’, maar denken ‘neen’. Het alternatief is verkiezingen”, oordeelt commentator Eric Donckier.

‘Formule met zeven morsdood’, titelt Gazet van Antwerpen. Voor Paul Geudens ligt “dé oorzaak voor de mislukking van Vande Lanotte in de onwil van de Franstaligen om het land te hervormen. Paroles et paroles et paroles, daar zijn ze straf in”, meent Geudens die vreest voor vervroegde verkiezingen.

“Laat maar komen, die verkiezingen die niemand heeft gewild”, besluit editorialist Wim van de Velden in De Tijd. “De financiële markten zullen zich vragen stellen. Zeker als de inzet van verkiezingen het voortbestaan van het land wordt, dreigen de markten bijzonder nerveus te worden”, waarschuwt hij.

‘Weer Niks’ kopt De Standaard. “De gedachte aan nieuwe verkiezingen grenst aan het criminele: misdadig en dwaas. Tot nader order worden de krachtsverhoudingen bepaald door de uitslag van 13 juni 2010. De winnaars van toen moeten hun ketens breken. Daarvoor bestaat domweg geen alternatief”, vindt commentator Bart Sturtewagen.

Zusterkrant Het Nieuwsblad voert ook een sip kijkende bemiddelaar op onder de titel ‘Moegestreden’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content