'Fiets en trein moeten hand in hand kunnen gaan, ook in de spits'

Stefaan Van Hecke (Groen) - 'Het kan niet de bedoeling zijn dat de reiziger die het goed voor heeft met het milieu moet boeten voor de drukte op een aantal spoorlijnen', schrijft Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen).

'Waarom ik niet mediteer'

Julian Baggini - Een op de vijf werkende Vlamingen krijgt vroeg of laat met een burn-out te kampen. Meditatie en mindfulness worden vaak als remedie en preventie naar voor geschoven. Toch legt filosoof Julian Baggini uit waarom hij niet mediteert.

'Armoede verzachten en draaglijk maken, is waardevol, maar het volstaat niet'

De (s)preekstoel van Knack.be - De verschillende levensbeschouwingen roepen op om werk te maken van armoedebestrijding. Remi Baekelmans demens.nu over het gezamenlijk charter dat de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog (VILD) vandaag overhandigden aan Jan Peumans.

'We moeten binnen SP.A stoppen met excuses zoeken'

Jan Cornillie (SP.A) - Voormalig directeur van de studiedienst van SP.A en kandidaat voor de partij in 2019 Jan Cornillie is de interne twisten na de tegenvallende uitslag in de meest recente verkiezingen beu: 'Als we als socialisten de solidariteit niet voor elkaar kunnen opbrengen, hoe kunnen we dan verwachten dat de bevolking solidariteit als recept voor de samenleving gelooft?'

'Zaak-Khashoggi toont afnemende Amerikaanse invloed in Midden-Oosten'

Russell E. Lucas - De reactie van de Amerikaanse president op de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Istanboel is een indicatie van hoe de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten afneemt. Dat schijft Russell E. Lucas, Directeur Global Studies en Hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Michigan State University.

'Duurzame voedselsystemen zijn ook deel van antwoord op migratiecrisis'

Vrije Tribune - 'De duurzame agro-voedselsystemen van de 21ste eeuw zullen op vele vlakken verder gaan dan de pure bestrijding van het calorietekort van een hongerige bevolking', betoogt bio-ingenieur Bram Govaerts International Maize and Wheat Improvement Center.

'Onze beleidsmakers schijnen te vergeten dat voedsel een mensenrecht is'

Katelijne Suetens - Heel wat mensen lijden nog steeds honger. Katelijne Suetensvan Broederlijk Delen zoekt en vindt een van de oorzaken bij de manier waarop ons voedsel geteeld wordt. Een manier die tot haar verontwaardiging nog steeds gepromoot wordt door onze beleidsmakers. 'Het roer moet nú om.'

'Ook de (sport)journalistiek kijkt best eens in de spiegel'

Pascal Kerkhove - Pascal Kerkhove, redactiedirecteur Krant van West-Vlaanderen, kruipt in zijn pen naar aanleiding van het voetbalschandaal dat ons land in de ban houdt. 'In een waanzinnige race om belangrijk en onbelangrijk nieuws zijn (sport)journalisten op een ongezonde manier verstrengeld geraakt met mensen als Mogi Bayat en Dejan Veljkovic.'

'Als De Wever de mensen blijft negeren, zal hij de rekening gepresenteerd krijgen in 2019'

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) - 'De kiezer geeft ons opnieuw een duidelijk vertrouwen en mandaat.' Aldus Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang, na de verkiezingen. Maar wat met het cordon sanitaire? Als N-VA-voorzitter Bart De Wever daar overal aan wil vasthouden, zal hij dat bij de regionale verkiezingen in 2019 volgen Van Grieken bekopen.

'De beslissingen van de Dienst Vreemdelingenzaken hangen met haken en ogen aan elkaar'

Vrije Tribune - 'In het gesloten centrum van Vottem is op 9 oktober 2018 een jonge Eritrese vluchteling uit het leven gestapt. We kunnen niet zo kwistig blijven omspringen met het leven en de persoonlijke vrijheid van mensen', zegt Benoit Dhondt, advocaat bij Antigone Advocaten. 'De Dienst Vreemdelingenzaken hanteert een chaotische detentiebeleid.'

'Hogere huurwaarborg is onbegrijpelijk als er een wooncrisis aan de gang is'

An Moerenhout (Groen) - 'In tijden waarin er zoveel huurders nu al hun huur niet kunnen betalen, in tijden waarin zoveel huurders vandaag in erbarmelijk omstandigheden moeten leven, kan het toch niet de bedoeling zijn om het deze mensen nog moeilijker te maken', schrijft Vlaams parlementslid An Moerenhout van Groen over de nieuwe huurwet.

Edmund Husserl: 'Filosofie als wetenschap - de droom is uitgedroomd'

De Reactor - Als Edmund Husserl (1859-1938) eind jaren twintig Martin Heidegger aanwijst als zijn opvolger aan de universiteit van Freiburg, ziet hij in dat de door hem gestichte fenomenologische beweging een vreemde wending heeft genomen.

'Luchtvervuiling: business as usual is écht geen optie'

Wouter Arrazola de Oñate - De economische kost van de gezondheidseffecten van luchtvervuiling in België bedraagt maar liefst zo'n 17 miljard euro per jaar. Het is genoeg geweest, vindt dokter Wouter Arrazola de Oñate.

'Goede waar prijst zichzelf (niet)'

Vrije Tribune - Master in de Theoretische en Experimentele Psychologie (UGent) Pieter Huycke over de ideale prijsbepalingsmethode.

'Hou mensen in armoede niet gevangen in hun rol van hulpbehoevende'

Vrije Tribune - 'Doorzettingsvermogen alleen volstaat niet om uit de armoede te geraken. Zonder een stevige portie geluk en de juiste hulp van de juiste mensen kom je er simpelweg niet', schrijft ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van Netwerk tegen Armoede.

'Beter tien vliegtuigen aan de grond dan één in de lucht'

Jonas Van der Slycken - Doctorandus Jonas Van der Slycken over de toekomst van de luchtvaart: 'Wat nodig is om de luchtvaartindustrie wereldwijs te maken en democratisch uit te faseren, is een bijsturing van ons vlieggedrag en een heroriëntatie van het overgrote deel van het getroffen personeel.'

'Bevorderen aparte islamitische scholen integratie?'

Alain Van Hiel - 'Het is zeer de vraag of gemeenschappen door apart onderwijs nader tot elkaar zullen komen', schrijft sociaal psycholoog Alain Van Hiel. 'Zelfs al propageren aparte scholen ten volle verdraagzaamheid, dan nog is de samenleving de verliezer.'

'De kreet "importarmoede" is geen vrijbrief om arme mensen te laten stikken'

Bert Bultinck - 'Het is niet omdat de armen voor een gedeelte 'geïmporteerd' zijn dat ze aan hun lot mogen worden overgelaten.' Dat schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck na de uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever over de slechte armoedecijfers in zijn stad.

'Hoe het kapitalisme onze relatie met bacteriën om zeep hielp'

Vrije Tribune - Onze drang om bacteriën uit te roeien, heeft rampzalige gevolgen voor onze planeet en voor alle leven erop. Dat antibacteriële denken heeft voor een groot deel te maken met hoe schoonmaakmiddelen in de markt worden gezet, aldus marketingspecialiste Nora Cambell, assistent-professor marketing aan de universiteit van Dublin, en mediaspecialist Cormac Deane.

'Didier Reynders, Israël houdt een Belg gevangen, waarom onderneemt u niets?'

Vrije Tribune - 'Het engagement van België om op te komen voor de rechten van haar burgers in het buitenland mag niet afhangen van geopolitieke belangen of diplomatieke berekeningen', schrijft een groep actievoerders aan Didier Reynders. Ze vragen dat ons land werk maakt van de vrijlating van een jonge Belg van Palestijnse oorsprong.

'Hoelang zwemt de eeuwenoude Groenlandse haai nog rond in de Noordelijke IJszee?'

Hendrik Schoukens en Toby De Backer - 'De strijd om de Noordpool zal niet snel luwen. En het internationaal recht holt voorlopig achter de feiten aan', schrijven milieujurist Hendrik Schoukens en advocaat Toby De Backer, die de situatie vandaag linken aan het lot van de Groenlandse haai.

'Komt er met de Nobelprijs voor de Vrede ook terug hoop voor Congo?'

De (s)preekstoel van Knack.be - 'De Nobelprijs voor de Vrede die Denis Mukwege krijgt is een uitgelezen kans om de levensomstandigheden van de (Oost)-Congolese bevolking terug op de internationale agenda te krijgen', schrijft Jan Goossens van Logia, die ook in de regio werkt.

'De afschaffing van anciënniteit zal oudere werkzoekenden niet helpen'

Sacha Dierckx - 'Het afschaffen van het anciënniteitssysteem lijkt eerder een kwestie van ideologie dan van evidence-based beleid', schrijft Sacha Dierckx van de progressieve Denktank Minerva, over de arbeidsdeal van de regering-Michel.

'Kwetsbare huurders hebben geen boodschap aan een zoveelste rondje zwartepieten'

Tom De Meester (PVDA) - 'Het schimmelschandaal legt de zwakke plek bloot van het Gentse stadsbestuur. Betaalbaar wonen was jarenlang géén prioriteit', zegt PVDA-lijsttrekker Tom De Meester. 'Maar dat de N-VA een graantje probeert mee te pikken van de wooncrisis is de schaamte voorbij.'

'Het Energiepact moet worden bijgespijkerd, en nog geen klein beetje'

Vrije Tribune - Guido Camps, de voormalige topman van de federale energieregulator CREG stelt dat een fossielvrije in 2040 binnen handbereik ligt. 'Daarvoor zijn wel grote aanpassingen nodig aan het huidige Energiepact.'

'Kunnen we éindelijk over iets anders praten dan immigratie?'

Jeroen Meuleman - Schrijver Jeroen Meuleman vindt het tijd dat het politieke en maatschappelijke debat minder focust op immigratie: 'We moeten stoppen met blijven staren in de lichtbak van kabaal over migratie, terwijl thema's als armoede, milieu, werkzekerheid en huisvesting veel meer mensen elke dag opnieuw raken in de geldbuidel, op straat en in hun levenskwaliteit. Ongeacht of ze Sofie of Fatma heten.'

'Toen Was er nog Maar Eén' van Jan Van der Cruysse: Geen singsing voor Bling Bling 3

Lukas De Vos - De afsluitende thriller Toen Was er nog Maar Eén van de Bling Bling-trilogie van Jan Van der Cruysse is een beklemmende, hypnotiserende, versnelde afspoeling van een diareeks, met maar één zekerheid: de goden moeten hun getal hebben, de dood is het einde van elk streven. Van elk leven.

'Lege bossen in Afrika moeten ook ons zorgen baren'

Vrije Tribune - 'De kans dat je vandaag nog spectaculaire wilde fauna tegenkomt in de uitgestrekte wouden en savannes van Centraal Afrika wordt met de dag kleiner', schrijft Sofie Luyten van WWF. Ze legt uit wat we daar vanuit België aan kunnen doen.

'De terroristische groep Al-Shabaab in Kenia is verzwakt, maar nog niet verslagen'

Stig Jarle Hansen - Na verschillende bloedige aanslagen heeft Kenia met succes de invloed van de terroristische groepering Al-Shabaab teruggedrongen, schrijft Stig Jarle Hansen, politicoloog aan de Milieu- en Biowetenschappelijke Universiteit van Noorwegen. Maar het gevaar is nog niet geweken.

'Werkende mensen moeten meer in de watten gelegd worden'

Stijn Baert - Professor arbeidseconomie Stijn Baert reageert op professor Wim Van Lancker die in een interview met Knack stelt dat er 'nu al een groot financieel verschil tussen werken en werkloosheid' bestaat. Volgens professor Stijn Baert mag dat verschil groter worden om het aantal werklozen en inactieven te doen afnemen en bestaat er een eenvoudig recept voor: 'Ervoor zorgen dat werken meer loont.'

'Astma komt niet vaker voor in gebieden die kampen met luchtverontreiniging'

Lieven Zwaenepoel - Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceutische Bond ziet geen relatie tussen luchtverontreiniging en astma. 'Als luchtverontreiniging zo'n grote rol zou spelen, verwacht je net in stedelijke centra meer afgeleverde astmamedicatie, en niet aan de kust of in de groene regio's van Limburg en de Ardennen.'

'Van vervuiling tot vergrijzing, hier gaan de verkiezingen over'

Herwig Reynaert - Herwig Reynaert, professor lokale politiek, staat stil bij een aantal fundamentele V's van de lokale verkiezingen, 'een aantal inhoudelijke thema's waarop politieke partijen de komende tijd (verder) zullen moeten inzetten'.

'Bekijkt men de cijfers over migratie, dan blijkt dat het beleid bijna over de gehele lijn faalt'

Hendrik Vuye & Veerle Wouters - 'Het debat over migratie is 'vertwitterd'. Het gaat niet langer over cijfers, maar wel over stoere verklaringen. Daarom brengen we de echte migratiecijfers, inhoud geen tweets. Bekijkt men de cijfers, dan blijkt dat het beleid bijna over de gehele lijn faalt', stellen Veerle Wouters en Hendrik Vuye.

'Ons taalonderwijs heeft nood aan een marshallplan'

Vrije Tribune - De kritieke situatie van het talenonderwijs en de afnemende talenkennis in Vlaanderen moeten een halt worden toegeroepen. Taal- en letterkundigen van de Vrije Universiteit Brussel roepen beleidsmakers en minister van Onderwijs Hilde Crevits op om een marshallplan op te stellen voor de herwaardering van het taalonderwijs.

'Monetair beleid gaat in de eerste plaats over macht'

Vrijdaggroep - 'Moeten we niet eens ernstig nadenken over ons geld, onze systemen op het vlak van geldschepping en geldbeheer, en de financiële markten die hieruit voortkomen', schrijft Magali Van Coppenolle van Vrijdaggroep.

'Geef de overheid je vinger(afdrukken), neemt ze zeker de hele hand'

Matthias Dobbelaere-Welvaert - 'De vreselijke en gebrekkige boutade 'wie niks te verbergen heeft, heeft niks te vrezen' lijkt wel de lijfspreuk voor het beleid van deze regering', schrijft Matthias Dobbelaere-Welvaert van deJuristen.

'Wij willen méér gratis geschikte publieke toiletten, en we zijn niet alleen'

Magda De Meyer - Voorzitster van de Vrouwenraad Magda De Meyer schrijft een pleidooi voor meer openbare toegankelijke toiletten. 'Openbare toiletten moeten worden opgenomen als onderdeel van de strategische stads- of gemeenteplanning, het mobiliteitsbeleid en het stedelijk design.'

'Het is tijd om BNP Paribas te wijzen op haar falend investeringsbeleid'

Sébastien Mortier & Pieter Teirlinck - Sébastien Mortier (FairFin) en Pieter Teirlinck (Vrede vzw) bekritiseren BNP Paribas omdat de bank 'het onderhoud en de modernisering van het meest controversiële wapen ter wereld actief financiert', het kernwapen. 'Jammer genoeg staat BNP Paribas daarin niet alleen.'

'Waarom wij Nasser Zafzafi nomineren voor de Sacharovprijs'

Vrije Tribune - Europarlementsleden Kathleen Van Brempt (SP.A) en Bart Staes (Groen) schuiven samen met hun Nederlandse collega's Kati Piri (PvdA) en Judith Sargentini (GroenLinks) Nasser Zafzafi, een van de leiders van de protesten in de Rif in Marokko, naar voor als nominatie voor de jaarlijkse Sacharovprijs voor de vrijheid van denken die het Europees Parlement uitreikt.

'De Malinezen willen en verdienen beter leiderschap'

Jonathan Sears - De parlementsverkiezingen die in november en december in Mali worden gehouden, kunnen een keerpunt betekenen voor het land, schrijft Jonathan Sears, Mali-kenner aan de Universiteit van Winnipeg.