Ophef over Luc Coene bij onderhandelaars Di Rupo

© Belga

Aan de onderhandelingstafel van formateur Elio Di Rupo is enige ophef ontstaan over de rol van Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank.

Formateur Elio Di Rupo en de voorzitters van de zes partijen die over een nieuwe regering onderhandelen, hebben van de drie geplande hoofdstukken enkel het luik Justitie besproken.

De onderhandelaars ruzieden over de rol van Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, in de discussie over de verdeling van de saneringsoperatie tussen de federale staat en de deelentiteiten.

Justitie

De onderhandelaars zaten dinsdag samen in het voorzitterschap van de Kamer. Op hun agenda stond de bespreking van de teksten uit de thematische werkgroepen Justitie, Veiligheid en Energiebeleid, maar enkel dat eerste luik kwam aan bod.

Knelpunten

Naar verluidt ligt er nog een tweetal knelpunten op tafel. Maandag ontstond een discussie over de verdeling van de inspanning tussen de verschillende entiteiten bij de zoektocht naar 10 miljard euro om de begroting van 2012 met een tekort van 2,8 procent van het bbp te laten sluiten. De liberale partijen (MR en Open Vld) willen dat de deelentiteiten (lees Vlaanderen) daarbij een grotere inspanning leveren. Dat debat veroorzaakte dinsdag naar verluidt nog enige naweëen aan de onderhandelingstafel.

Zoals bekend hebben de formateur en de onderhandelaars aan de afdeling financieringsbehoeften van de Hoge Raad voor Financiën gevraagd tegen vrijdag een update te maken van het saneringstraject dat hij in maart dit jaar uitstippelde.

‘Luc Coene wist wat er ging beslist worden voor de beslissing genomen was’

“Er is onduidelijkheid gerezen over de precieze rol van de gouverneur van de Nationale Bank”, luidt het bij één van de niet-liberale partijen. “Vooraleer er een beslissing was genomen, wist hij blijkbaar wat er ging beslist worden.”

Coene, in een vorig leven kabinetschef van toenmalig premier Guy Verhofstadt, zat de afdeling financieringsbehoeften voor toen hij nog vicegouverneur van de Nationale Bank was. Nadien werd hij gouverneur, maar werd hij niet vervangen aan het hoofd van de afdeling.

‘Verderwerken zonder Coene en Reynders’

Een aantal beslissingen moest worden genomen over de samenstelling van de Nationale Bank en de Hoge Raad voor Financiën. Maar dat gebeurde nog niet omdat de regering in lopende zaken zat. Een aantal partijen zou willen dat de afdeling financieringsbehoeften van de HRF voortwerkt zonder de gouverneur en de minister van Financiën Didier Reynders, die de HRF voorzit.

Naar verluidt verzette MR-voorzitter Charles Michel zich fors tegen de houding jegens de gouverneur en tegen MR-vicepremier Reynders. Volgens sommige bronnen waren het vooral sp.a en CD&V die zich vragen stelden bij de rol van Coene. Anderen zeggen dat ze ook steun kregen van PS en cdH.

Veiligheid

Woensdag komen de onderhandelaars om 14.00 uur terug bijeen in het voorzitterschap van de Kamer om zich voort over de sociaal-economische hervormingen te buigen. In de eerste plaats zal opnieuw Justitie aan bod komen, gevolgd door het hoofdstuk Veiligheid.

Om 19.15 uur staat een ontmoeting met de ministers-presidenten Kris Peeters (Vlaanderen), Rudy Demotte (Wallonië en de Franse gemeenschap) en Charles Picqué (Brussel) op het programma. Die afspraak werd eveneens maandag gemaakt na de discussie over de verdeling van de saneringsinspanning. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content