Ophef om RTBF-reportage uitvaart Morel (video)

© Belga

In Vlaanderen wordt met grote afkeer gereageerd op de manier waarop de Franstalige openbare omroep RTBF in zijn journaal de uitvaart van Marie-Rose Morel bracht.

Bekijk de RBTF-reportage over de uitvaart van Morel.

“Duizenden burgers voor een volle kathedraal, om een extreemrechtse ster te herdenken: bij ons lijkt dat ondenkbaar, maar de Vlamingen zijn helemaal weg van deze oud-Miss Vlaanderen”, begon de reportage.

“Sinds haar ziekte uitbrak, werkte ze bewust aan haar imago van moedige vrouw, door in de media haar pijnlijke strijd tegen kanker breed uit te smeren. Op haar website hield ze een dagboek over het verloop van haar ziekte bij, terwijl ze het racistische discours van de partij die ze verliet, bleef ondersteunen”.

Ook de Vlaamse media krijgen een veeg uit de pan. “De publieke omroep bleef haar regelmatig een forum geven. In het noorden van het land is het cordon sanitaire van de media al lang doorbroken en is het Vlaams Belang een partij zoals een andere.”

In tegenstelling tot Bart De Wever (N-VA) was Morel volgens de RTBF een xenofobe in hart en nieren. “Zaterdag leek dat allemaal vergeten.”

Vooral de laatste twee zinnen van de reportage stoten veel mensen tegen de borst: “Vlaanderen bracht hulde aan wat de media een ‘helding in de strijd tegen kanker’ noemden. Zonder te onderlijnen dat die kanker waarschijnlijk heeft geleid tot meer aandacht voor haar extreemrechtse ideeën in de media”.

Excuses
Onder anderen Bart De Wever en Frank Vanhecke, beiden aanwezig op de uitvaartplechtigheid, hebben al met afschuw gereageerd op de reportage.

De RTBF verontschuldigde zich voor de toon van de reportage, maar vindt niet dat het een deontologische fout heeft gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content