Open VLD wil niet langer intrekking rijbewijs voor fietsen onder invloed

Open VLD wil dat fietsen onder invloed niet langer kan worden bestraft met een intrekking van het rijbewijs.

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu dient een wetsvoorstel in zodat fietsen onder invloed niet langer kan worden bestraft met een intrekking van het rijbewijs.

Een bestuurder onder invloed wordt niet alleen beboet, maar kan ook zijn rijbewijs verliezen. De huidige verkeerswet maakt echter geen onderscheid tussen bestuurders van gemotoriseerde voertuigen waarvoor een rijbewijs is vereist, motorvoertuigen waarvoor geen rijbewijs is vereist en niet-gemotoriseerde voertuigen.

De politierechter kan naast een boete van 200 tot 2.000 euro ook een rijverbod opleggen. Bovendien kan de rechter opleggen dat je opnieuw moet slagen voor een examen of medische onderzoeken moet ondergaan.

‘Geldboete moet volstaan’

“Er kan maar een draagvlak voor het verkeersveiligheidsbeleid zijn indien de vervolging en bestraffing van verkeersinbreuken afgestemd zijn op de aard en oorzaak ervan”, vindt Lahaye-Battheu.

“Hoewel bijvoorbeeld het rijden onder invloed op een fiets evenzeer een gevaar betekent voor de verkeersveiligheid, heeft het geen zin om het rijbewijs van de bestuurder in te trekken. Dat zorgt alleen maar voor onbegrip en verwarring bij de burger en het komt de verkeersveiligheid niet ten goede. Een geldboete moet dan volstaan.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content