Open VLD “unaniem” achter voorzitter De Croo

© Belga

Het partijbureau heeft beslist dat de partij verder blijft praten met N-VA en de andere partijen over de vorming van een nieuwe regering en een staatshervorming.

Het partijbureau van Open VLD heeft maandag unaniem beslist dat de partij verder blijft praten met N-VA en de andere partijen over de vorming van een nieuwe regering en een staatshervorming.

“Onze houding van de voorbije maanden was de juiste en blijft behouden”, zei voorzitter Alexander De Croo na afloop.

Verdeeld

Kamerlid Mathias De Clercq, maar ook eurocommissaris Karel De Gucht en ex-premier Guy Verhofstadt, uitten de voorbije dagen kritiek op N-VA en oordeelden dat het bijzonder moeilijk praten is met de Vlaams-nationalisten. De Clercq verweet N-VA dat die partij niet tot een akkoord bereid is en een verrottingsstrategie hanteert.

Omdat Open VLD sinds januari betrokken is bij de gesprekken over een regeringsvorming, legde de discussie een twistpunt binnen de partij bloot.

Duidelijke lijn

Het partijbureau besloot maandag dat de officiële lijn behouden blijft en de partij de rangen sluit. De Croo, die De Clercq al in de kranten had teruggefloten, ontkent dat zijn partij verdeeld zou zijn en wees op de “duidelijke lijn” die Open VLD hanteert en de “heel eigen koers” die ze vaart: naast onderhandelingen over een staatshervorming, moeten er parallel ook gesprekken over sociaal-economische hervormingen gevoerd worden.

De voorzitter kan naar eigen zeggen nergens de verrottingsstrategie ontwaren die de N-VA volgens De Clercq hanteert. De Croo: “Ik kan me niet inbeelden hoe die partij die 27 procent van de Vlamingen die op haar heeft gestemd, in de kou zou laten staan.”

De Croo was wel de enige liberaal die na het partijbureau commentaar wilde geven. Mathias De Clercq was zelfs niet te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content