Open VLD: Philippe De Backer naar federale regering, Lieve Wierinck naar Europees Parlement

Philippe De Backer © Belga Image

Europees parlementslid Philippe De Backer volgt Bart Tommelein op als staatssecretaris in de federale regering, nu Tommelein naar de Vlaamse regering verhuist na het ontslag van Annemie Turtelboom. Zijn opvolger in het Europees Parlement wordt Lieve Wierinck.

Een en ander werd bevestigd door Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten na afloop van een uitgebreid partijbestuur. Rutten koos naar eigen zeggen voor een ‘combinatie van ervaring en jong talent’.

Bart Tommelein van federale naar Vlaamse regering

Bart Tommelein wordt viceminister-president en minister van Financiën, Begroting en Energie in de Vlaamse regering. Hij zal dus het dossier van de energieheffing op zijn bord krijgen.

Bart Tommelein (L) en Gwendolyn Rutten
Bart Tommelein (L) en Gwendolyn Rutten© Belga Image

‘Ik moet bekennen dat het me toch spijt om afscheid te nemen van mijn federale bevoegdheden, die ik met hart en ziel op mij had genomen’, zei Tommelein. ‘Ik besef dat het een bijzonder grote uitdaging is, maar ik zal mij 100 procent inzetten.’

Philippe De Backer van Europa naar federale regering

Philippe De Backer komt, net als Turtelboom, uit Antwerpen. Hij wordt nu staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee.

De Backer (37) geldt al langer als een belofte, die in het Europees Parlement heeft bewezen dat hij een degelijk parlementslid is maar het nu zal moeten waarmaken. Vooral op zijn bevoegheid Privacy heeft Tommelein goed werk gegeleverd. Privacy is ook een mediagenieke bevoegdheid en dus krijgt De Backer hiermee een gouden kans om te scoren. Lukt dat, dan is zijn carrière gemaakt.

De Backer behoort tot de ‘jonge’ generatie van onder anderen Jean-Jacques De Gucht, Egbert Lachaert en Matthias De Clerck. Dat niet een van hen, maar wel hij nu als eerste in een regering raakt, heeft vooral te maken met zijn staat van dienst in het Europees Parlement en met de kieskring (Antwerpen) waaruit hij komt.

Philippe De Backer
Philippe De Backer© Belga Image

Ongetwijfeld heeft echter ook zijn bevoorrechte relatie met de familie De Gucht geholpen. Niet alleen is De Backer zelf goed bevriend met Jean-Jacques, zijn ouders zijn dat ook met Karel De Gucht en zijn vrouw Mireille. De Backer nam in het Europees Parlement overigens de plaats van Karel De Gucht in.

Lieve Wierinck naar Europees Parlement

Lieve Wierinck
Lieve Wierinck© Belga Image

De 58-jarige Lieve Wierinck uit Zaventem volgt De Backer op als Europees parlementslid. Wierinck was na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in de running om burgemeester van Zaventem te worden. Het was de bedoeling dat ze vanaf 2016 de sjerp zou overnemen van Francis Vermeiren, maar een arrest van de Raad van State stak daar een stokje voor. Uiteindelijk bleef Wierinck gemeenteraadslid.

Tussen 2011 en 2014 zetelde Wierinck in de Kamer. Ze verving er Guy Vanhengel. Wierinck was in het verleden ook OCMW-voorzitter en schepen in Zaventem. Momenteel is ze ook voorzitter van de Open VLD Vrouwen.

In het Europees Parlement zal Wierinck naast haar partijgenoten Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans in de liberale ALDE-fractie zetelen. (KVDA/AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content