Open VLD oververtegenwoordigd in topjobs bij overheid

© Belga

De Vlaamse liberalen zijn oververtegenwoordigd in topfuncties bij overheidsinstellingen en -bedrijven.

In de negen belangrijkste overheidsbedrijven en twee Europese instellingen beschikken de liberalen over zes topjobs. Zowel bij de NMBS, Brussels Airport, FPIM, de Nationale Loterij, Belgocontrol en het Europees Rekenhof is een Open VLD’er CEO of voorzitter van een raad van bestuur. Dat schrijft De Morgen.

In vergelijking met CD&V en SP.A is dat bijzonder veel. Alleen de PS van Elio Di Rupo werpt met zes topjobs evenveel gewicht in de schaal als Open VLD.

CD&V: ‘Verdeling is te onevenwichtig’

Binnen de CD&V heerst er ongenoegen. “De verdeling is te onevenwichtig, de verdeling is te genereus voor een partij die zo klein is geworden”, klinkt het.

SP.A tilt naar eigen zeggen minder zwaar aan “het onevenwicht.” “Men moet vooral de beste mensen hebben, dat is belangrijker dan de kleur”, benadrukt vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A).

SP.A: ‘Onafhankelijke bestuurders’

Bruno Tuybens, kamerlid SP.A zei in de Ochtend op Radio 1 dat hij één op zes een onafhankelijke titel wil geven. “Voor de besluitvorming is het een goede zaak als hoge functionarissen niet door de overheid of door politieke partijen worden aangeduid. Hoe diverser de raad van bestuur kleurt, hoe beter de besluitvorming verloopt, daar ben ik van overtuigd.”

“Het is niet zo dat politici geen afstand kunnen nemen, maar voor de consumenten en alle stakeholders zou het goed zijn dat er mensen bij zijn die met een andere bril naar de dingen kijken.”

Open VLD: ‘Erfenis van het verleden’

“Het is slechts een erfenis van het verleden”, reageert een liberaal in de krant. “Het politieke evenwicht was enkele jaren geleden, nog helemaal anders. ”

Op dit moment werkt de regering van Elio Di Rupo (PS) aan nieuwe benoemingen en dat loopt niet van een leien dakje. N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts kent geen genade voor de procedure die de federale regering hanteert in haar zoektocht naar nieuwe ceo’s voor topfuncties.

“De federale regering kan beter open en bloot toegeven dat ze een reeks politieke benoemingen wil doordrukken, dan bespaart ze tenminste op de uitgaven voor de headhuntersbureaus die ze wil inschakelen”, aldus Weyts. Het was niet erg moeilijk voor de oppositie op kritiek te spuien, eerder maakte Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) vanuit de federale regering duidelijk dat de procedure ook hem niet zint.

Intussen blijft het de vraag of er headhuntersbureaus gevonden kunnen worden die in staat zijn om tegen 1 juli vijf kandidaten te vinden voor elk van de vijf functies van ceo die vacant worden verklaard. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content